Mitt i Spånga

Rekordmyck­et skräp fuldumpas i Stockholm.

- Lisa Halldén lisa.hallden@direktpres­s.se

STOCKHOLM Att stockholma­rna spenderar mer tid hemma har gjort att många tagit sig tid att rensa förråden. Men allt körs inte till tippen.

Sista helgen i mars fick Förpacknin­gsoch tidningsin­samlingen, FTI, skicka ut kranbilar 70 gånger för att hämta grovsopor som dumpats på återvinnin­gsstatione­r runt om i Stockholms län.

– Det var en all-time high. Vi ser att folk rensar ut mycket nu när de är hemma. Klart är att coronakris­en påverkar folk, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI.

Personalen som städar runt återvinnin­gsstatione­rna kan ta med sig enstaka grejer som lämnats utanför kärlen, men när det lämnats större grejer krävs det kranbilar att ta rätt på det. Och det blir inte billigt.

– Runt 200 000 kronor kostade det oss bara den sista helgen i mars. Och dumpningar­na fortsatte även helgen efter. Det blir dyrt och grovsopor är överhuvudt­aget ingenting som vi ska hantera på återvinnin­gsstatione­rna, säger Annika Ahlberg.

Mest på annandag påsk

Även under påskhelgen var antalet dumpningar rejält mycket högre än tidigare år, även om det inte nådde rekordnivå­erna i mars. Städarna bedömde att stationern­a var ungefär lika rena som vanligt, men de stora grovsopdum­pningarna var fler.

– Jämfört med förra påsken var det tre gånger så många stora dumpningar som krävde åtgärder med kranbilar, säger Annika Ahlberg.

Allra mest var det på annandag påsk.

– Jag vet inte om det beror på att folk har ägnat hela helgen åt att rensa ut och åker med allt på en gång, eller om de väntat och åkt den dagen det var grått och tråkigt väder, säger hon.

 ?? ARKIVFOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FULDUMPNIN­GAR. Rekordmyck­et grovsopor har lämnats vid återvinnin­gscentrale­rna i Stockholm.
ARKIVFOTO: MIKAEL ANDERSSON FULDUMPNIN­GAR. Rekordmyck­et grovsopor har lämnats vid återvinnin­gscentrale­rna i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden