Mitt i Spånga

Så lockar du fåglar till trädgården eller balkongen

Det är favoritmat­en Då ska du börja mata Flyttfågla­r hungriga

- Hannes Holmström hannes.holmstrom@direktpres­s.se

kring fågelbord i trädgården eller på balkongen. För att man ska locka så många arter som möjligt finns olika knep. Här kommer tips med inspiratio­n från sajten Gecko.se, som kan göra din balkong eller trädgård till pippins favorit.

Att titta på småfåglar som kommer på besök i trädgården, på balkongen eller terrassen är under denna vår ett nöje för många. Men vill du att så många fåglar som möjligt ska komma på besök finns olika knep att ta till. Kanske vill du ha så många olika arter som möjligt, eller flockvis av gulsparv?

Här kommer tips för att du ska lyckas göra just din trädgård till fåglarnas favoritmat­plats.

Samma käk går inte hem hos alla fåglar. Vissa arter vill ha solrosfrö, andra lockas mest av havre. Just solrosfrö är dock ett säkert kort som uppskattas av många arter, till exempel finkar och mesar.

Ställ fågelmatar­en rätt

Ett tillgängli­gt och enkelt alternativ är att hänga ut talgbollar, som finns att köpa i de flesta matbutiker. Talgbollar lockar till sig fågelarter som blåmes, talgoxe, gråspar och pilfink. Även hackspetta­r tycker om talgbollar.

Kolla in faktarutan för fler tips på mat, och vilka fågelarter som tycker om vad.

Placeringe­n av fågelborde­t är viktig för att fåglar ska våga sig fram. Flera arter är skygga och vill äta på ett bord som står i skyddat läge, nära träd eller buskage där de snabbt kan söka skydd om fara uppstår.

Skärma av med bladiga växter

Vill du kunna studera matgästern­a på riktigt nära håll kan du placera mathållare­n nära ett fönster.

I sådana fall är det en bra idé att skärma av lite med till exempel tätbladiga växter på fönsterkar­men, så att fåglarna inte skräms iväg så fort någon rör på sig innanför fönstret.

Om du håller fågelmatar­en välfylld så får du ofta besökare under hela året. Väljer du att mata fåglarna enbart på vintern så är det bra att börja tidigt så att fåglarna vänjer sig vid att det finns mat.

Under våren behöver fåglar mycket energi för häckning, och de fåglar som flyttat tillbaka till oss behöver äta upp sig efter flytten, så det är bra att fortsätta med matningen en bit in på våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden