Mitt i Spånga

Experter om frizonen: Därför mår vi bra av promenader

- Anne Lichtenste­in anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

När vi behöver isolera oss mer blir naturen en frizon. Och att vara ute i skog och mark har positiva effekter för både fysisk och mental hälsa, menar experter.

I spåren av coronaviru­set har allt fler letat sig ut i naturen.

– Intresset för naturen har blivit ofantligt stort just nu. Det är jättemånga som är ute och fikar och grillar och bara promenerar i naturen, säger Kajsa Ljungberg, pressansva­rig på Friluftsfr­ämjandet.

När många behövt ändra sina vanor och jobbar hemifrån har behovet att komma ut ökat. Därför startade Friluftsfr­ämjandet ”Skogsmulle 30 day challenge”, som tipsar om lätta utomhusakt­iviteter för att påminna människor om att ”naturen inte är inställd”.

– Många har även relativt friska barn hemma när skolor och förskolor inte tar emot barn med milda

förkylning­ssymptom, men de är fulla av energi. Då vill vi påminna om att naturen fortfarand­e finns kvar och är världens bästa lekplats, säger Kajsa Ljungberg.

Varje dag har skogsmulle lagt ut en utmaning på sociala medier. Tusentals människor har hittills bidragit med sina naturupple­velser och kampanjen har nått över en miljon människor, enligt Kajsa Ljungberg.

– Det är många som har återupptäc­kt naturen och vi hoppas ju såklart att det fortsätter även efter coronakris­en nu när man fått in vanan, säger hon.

Bra för psykiska hälsan

Men hälsoförde­larna tar inte slut vid de fysiska. Att komma ut och röra sig i naturen kan även gagna den psykiska hälsan.

– Om man mår dåligt eller är orolig så är det jättevikti­gt att komma ut och röra på sig eftersom det så effektivt dämpar ångestsymp­tom, säger Egil Linge, psykoterap­eut och författare.

Han är orolig över att många människor kommer må sämre efter att ha varit hemma sysslolösa i krisen.

– Första veckorna upplever många det som semester men så småningom är det lätt att det uppstår en tristess, och att det blir svårt att upprätthål­la vardagsstr­ukturen som fanns på jobbet.

Viktigt att promenera

Att vara ute tillsamman­s kan även vara ett bra sätt för par att hitta nya samtalsämn­en menar Egil Linge. Men att gå ut ensam kan också vara nödvändigt när det är många människor hemma på liten yta.

– Vi är inte vana vid att umgås så mycket, då kan det vara bra att gå ut själv i naturen för att få sitt eget utrymme så att man får bättre ork att vara hemma.

I Stockholm där många bor i singelhush­åll, samtidigt som de sociala mötena just nu är färre, kan promenader vara just ett sätt att mötas och få kontakt med folk.

– Speciellt för äldre som måste isolera sig så är det här ett sätt att se människor, man stannar till någonstans på vägen och och byter några ord med någon, säger han.

Det kan vara bra att gå ut själv för att få sitt eget utrymme.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HÄLSOEFFEK­TER. Promenader i naturen är bra på flera sätt, menar experter.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HÄLSOEFFEK­TER. Promenader i naturen är bra på flera sätt, menar experter.
 ??  ?? Egil Linge, psykolog.
Egil Linge, psykolog.
 ??  ?? Kajsa Ljungmark, Friluftsfr­ämjandet.
Kajsa Ljungmark, Friluftsfr­ämjandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden