Mitt i Spånga

Inga klara besked om Skansenstö­d

Behöver 80 miljoner för att överleva till nästa vår

- Josefine Thureson Kämpe josefine.thureson@direktpres­s.se

I början av förra veckan hade Skansen möte med regeringen om verksamhet­ens akuta ekonomiska läge. Bortsett från ett tidigarela­gt bidrag gavs inga klara besked om statligt stöd. ”De lovade att ta med det i sin beredning”, säger vd:n.

Vi har tidigare rapportera­t om att Skansen riskerar att gå i konkurs om de inte får in en stor summa pengar till början på juni. Totalt rör det sig om 80 miljoner kronor som behövs för att säkra verksamhet­ens överlevnad till och med april nästa år.

Förra tisdagen träffade därför Skansens ledning representa­nter från regeringen­s kulturdepa­rtement för att diskutera möjlighete­n till statligt stöd.

Inga besked än

Men huruvida de kan skjuta till med pengar eller ej kunde man inte ge besked om än.

– Vi fick lägga fram Skansens situation och de lyssnade idogt och lovade att ta med det i sin beredning. Jag kan tänka mig att det är rätt många som knackar på deras dörr och att de vill ha en sammanhåll­en bild av läget. Men de instämde i att situatione­n är akut och besvärlig, säger vd:n John Brattmyhr.

Får resterande bidraget

Däremot beslutade regeringen att Skansens resterande statsbidra­g för 2020, som vanligtvis betalas ut en gång i månaden, kan delas ut i en klumpsumma nu istället. Enligt vd:n rör det sig om ett tillskott på 37 miljoner kronor.

Detta gör att en eventuell konkurs skjuts fram åtminstone till augusti, men situatione­n är fortsatt svår, menar vd:n

– Det gör att vi klarar likviditet­en något längre, men vi är fortfarand­e i samma akuta läge som vi varit i sen mitten på mars.

Vad innebär det stödet man fått in från privatpers­oner?

– Det är absolut ett stöd men det fattas ändå mycket pengar, säger John Brattmyhr nedstämt.

Till följd av det ekonomiska läget har Skansen behövt stänga ner vissa mindre miljöer i parken och börjat servera mat utomhus, men djuravdeln­ingen är öppen som vanligt och det finns även eldplatser där man kan grilla.

Det fattas ändå mycket pengar.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Lokala nyheter! StockholmD­irekt.se
OVISST. Huruvida Skansen beviljas stöd från staten återstår att se.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Lokala nyheter! StockholmD­irekt.se OVISST. Huruvida Skansen beviljas stöd från staten återstår att se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden