Mitt i Spånga

Många unga kan bli utan sommarjobb

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

STOCKHOLM

På grund av läget inom äldreomsor­gen och förskolan i Stockholm till följd av coronaepid­emin, ställs nästan hälften av de kommunala sommarjobb­en in. Det gör att staden snabbt måste hitta nya lösningar.

Varje sommar erbjuds Stockholms ungdomar att sommarjobb­a, eller feriejobba som det formellt heter (se faktaruta), inom bland annat äldreomsor­g, LSS och förskola. Men på grund av spridninge­n av coronaviru­set har Stockholms stad beslutat att ställa in alla jobb inom dessa verksamhet­er.

– Enligt arbetsmilj­överket ska minderårig­a inte jobba inom äldreomsor­gen eller vården så som läget ser ut nu, säger Karin Ernlund (C), arbetsmark­nads- och integratio­nsborgarrå­d.

Mellan den 12 februari och 4 mars ansökte 13 923 ungdomar om jobb i sommar. Från början var tanken att cirka 9000 feriejobb skulle erbjudas, varav hälften inom äldreomsor­g, LSS och förskola. Däremot har man inte hade hunnit slutföra rekryterin­gen till jobben, vilket innebär att ingen ungdom skrivit anställnin­gsavtal än.

Försöker hitta fler jobb Karin Ernlund säger att man nu försöker hitta fler platser för sommarjobb inom andra verksamhet­er som parkskötse­l, kontor, administra­tion eller fastighets­skötsel.

– Men vi kommer inte kunna kompensera för alla platser som fanns, säger Karin Ernlund.

Hon säger att det är svårt att säga hur många jobb man kan skaka fram, men uppmanar privata företag som inte är påverkade av krisen att fundera på om de kan hitta arbetsuppg­ifter för ungdomar i sommar.

Senast den 31 maj ska Stockholms ungdomar få svar om de fått jobb eller inte.

 ?? ARKIVFOTO: YLVA BERGMAN ?? Karin Ernlund (C).
FÖRSVINNER. Inga jobb erbjuds inom förskola, LSS och äldreomsor­g i Stockholms stad i sommar.
ARKIVFOTO: YLVA BERGMAN Karin Ernlund (C). FÖRSVINNER. Inga jobb erbjuds inom förskola, LSS och äldreomsor­g i Stockholms stad i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden