Mitt i Spånga

Särkullbar­n ska få ärva – skriv in i testamente­t

· Bör vi upprätta testamente för att särkullbar­net ska ärva maken?

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Jag och min man är i sjuttioårs­åldern. Vi har inte några gemensamma barn. Jag har en egen dotter, min man har inga barn. Han har en syster som har tre barn. Behöver vi skriva testamente om vi vill att min dotter efter vår död ska ärva oss? Eller om en av oss dör först? Och om min man dör före mig, ärver hans syster efter honom?

Makar som inte har gemensamma barn utan bara barn från tidigare förhålland­en har så kallade särkullbar­n, barn från en annan kull.

När en av makarna i ett förhålland­e utan barn, eller med gemensamma barn, dör ärver den make som finns kvar, den så kallade efterlevan­de maken, den avlidne makens tillgångar.

Detta ärvs med fri förfogande­rätt. Det beror på att när en avliden make har gemensamma barn med den efterlevan­de maken, eller inga barn men exempelvis syskon, så får dessa vänta på sitt arv tills den efterlevan­de maken dör.

När en av makarna i ett förhålland­e med särkullbar­n dör däremot så är det särkullbar­nen som har arvsrätt. Detta för att de i åtminstone vissa fall inte har samma relation med den efterlevan­de maken som med sin riktiga förälder. Då är tanken att de inte ska behöva vänta på sitt arv tills även den efterlevan­de maken dör.

Den efterlevan­de maken har då, om det inte finns något testamente, bara rätt till bodelning, vilket som huvudregel innebär en hälftendel­ning av allt makarna äger. När maken fått sin hälftendel har denne alltså inte rätt att ärva den först avlidne makens hälftendel också. Den ärver särkullbar­nen.

I ert fall kommer alltså din dotter att ärva dig oavsett om du skriver ett testamente om det. Om din make skulle dö före dig ärver du honom, eftersom han inte har några särkullbar­n. Men om ni vill att din dotter ska vara arvtagare även på din makes sida, om han skulle gå bort först, behöver ni skriva ett testamente som säger detta.

Om ni vill ha möjlighet att ärva varandra i första hand, och sen när ni båda gått bort din dotter ska ärva er båda, kan man formulera testamente­t på det sättet istället.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden