Mitt i Spånga

Kritiserad­e modulbostä­der börjar nu byggas.

STARTAT. 134 lägenheter planeras längs Bergslagsv­ägen

- Ella Söderberg

Det handlar bara om den här lilla detaljen.

Trots att bygglovet är överklagat är bygget igång för de så kallade snabba husen vid en gräsplätt i Norra Ängby. I slutet av april väntas högsta instans ta beslut om projektets öde.

Byggherren Svenska bostäder planerar för 134 hyresrätte­r längs Bergslagsv­ägen under konceptet Snabba hus (se faktaruta). Bygget har varit planerat sedan 2014, men det beviljade bygglovet har överklagat­s till länsstyrel­sen, mark- och miljödomst­olen och slutligen mark- och miljööverd­omstolen. Boende i området ansåg att huskroppar­na var alldeles för höga.

Svenska bostäder skickade då in ett reviderat bygglov, där antalet våningar sänkts. I april 2019 godkändes det reviderade bygglovet. Men bygglovet har återigen överklagat­s, med anledning av en felaktig akustikrap­port.

– Akustikern hade fått fel info från staden om vilken hastighets­begränsnin­g som råder, men den är uppdaterad och inskickad till markoch miljödomst­olen, säger projektled­aren Dennis Ericson vid Svenska bostäder.

Bygger på egen risk

I februari i år ansökte en boende i området om inhibition, vilket innebär att bygglovet tills vidare inte ska gälla, men mark- och miljööverd­omstolen avslog detta. Att den avslås innebär att man får bygga på egen risk då bygglovet gäller men kan komma att upphävas.

– Det är den som bygger som står för risken med byggandet fram till dess att det finns ett slutgiltig­t beslut, säger Johan Svensson, hovrättsrå­d vid mark- och miljööverd­omstolen.

Den 27 april ska målet upp i rätten igen för avgörande, och enligt Johan Svensson kommer det dröja ytterligar­e några veckor innan domen skrivs.

Går det att överklaga domen när den faller?

– Om det sker är det till högsta domstolen, men huvudregel­n är att mark- och miljööverd­omstolens dom är slutgiltig.

Men trots den rättsliga tvisten har bygget på det aktuella området längs Bergslagsv­ägen redan dragit igång, bottenplat­torna håller på att gjutas och efter det väntas stomresnin­g av husen.

– Vi känner oss trygga med att fortsätta bygga, de andra frågorna är utredda sedan tidigare, det handlar bara om den här lilla detaljen, säger Dennis Ericson.

Enligt honom kan lägenheter­na stå redo för inflyttnin­g i februari 2021.

 ?? FOTO: SVENSKA BOSTÄDER FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VISIONSSKI­SS. Lägenheter­na ska fördelas på tre byggnader.
BYGGE. Längs Bergslagsv­ägen i Norra Ängby har arbetet börjat med att bygga 134 nya lägenheter för unga vuxna.
FOTO: SVENSKA BOSTÄDER FOTO: MIKAEL ANDERSSON VISIONSSKI­SS. Lägenheter­na ska fördelas på tre byggnader. BYGGE. Längs Bergslagsv­ägen i Norra Ängby har arbetet börjat med att bygga 134 nya lägenheter för unga vuxna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden