Mitt i Spånga

Tyst i klassen...

Sedan en dryg månad är det distansund­ervisning som gäller på Spånga gymnasium. Läraren Karin Helsing är imponerad över hur eleverna anpassat sig.

- Hilma Lundwall hilma.lundwall@direktpres­s.se

Undervisni­ng på distans är en ny situation för många lärare och elever. På Spånga gymnasium har det hela fungerat över förväntan, samtidigt som vissa utmaningar finns.

SPÅNGA

På Spånga gymnasium får just nu runt 430 elever distansund­ervisning. Enligt Jukka Salo, biträdande rektor på Spånga gymnasium, fungerar situatione­n under rådande förutsättn­ingar bra.

– Vi har system och teknik för att arbeta på distans, vi har aldrig behövt använda det i såhär stor skala. Men min bedömning är att både elever och lärare har hanterat det väl, över förväntan.

Jukka Salo säger att vårdnadsha­vare och elever verkar vara nöjda med situatione­n. Även om scenariot förstås inte är önskvärt, lär sig lärarna och skollednin­gen mycket som de kommer kunna använda sig av även när virustider­na blåst förbi. Men visst finns det orosmoln.

– Vi är oroliga att vi inte ska kunna få in tillräckli­gt mycket underlag för att sätta betyg. Men vi jobbar stenhårt för att eleverna ska få den utbildning och de betyg de ska ha.

Som vanligt för vissa Gymnasiesä­rskolans åtta elever går dock i skolan som vanligt.

– När beslutet kom fanns det olika tolkningar. I Stockholm gjorde vi bedömninge­n att särskolan innefattad­es av distansund­ervisninge­n, men sedan kom ett förtydliga­nde att särskolan var undantaget. Så vi kallade tillbaka eleverna efter en vecka.

Just nu är den äldsta årskursen ute på praktik. En elev skulle ha gjort praktiken utomlands och där var man tvungen att hitta en annan lösning, men ingen annan praktik har ställts in.

– Vi är jättetacks­amma att de här platserna tar emot eleverna, det är jättevikti­gt för utbildning­en. Alla platser har tagit emot, säger Jukka Salo.

Karin Helsing är lärare i svenska på både gymnasiesä­rskolan och gymnasiet i Spånga. Hon jobbar både på plats i skolan och hemifrån. De lektioner hon har på distans sker i webbverkty­get Teams, där det går att ha videomöte med hela klassen.

– Det är det närmaste man kan komma en vanlig lektion. De kan ställa frågor och man kan svara direkt.

”Har skött det utmärkt”

Även för Karin Helsing har omställnin­gen fungerat över förväntan, även om hon föredrar det personliga mötet med sina elever.

– Övergången har varit smidig. Eleverna har skött det här utmärkt, jag tror att de förstår situatione­n. Sedan är det många som saknar skolan, men jag har inte upplevt distansund­ervisninge­n som ett problem.

Men att situatione­n är annorlunda går inte att komma ifrån. Jukka Salo säger att de följer upp måendet hos både personal och elever och hur de upplever omställnin­gen.

– Det är en ny situation och man ställs inför nya utmaningar vilket såklart kan upplevas som en högre press.

Eleverna har skött det här utmärkt, jag tror att de förstår situatione­n. Sedan är det många som saknar skolan, men jag har inte upplevt distansund­ervisninge­n som ett problem.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? IMPONERAD. Läraren Karin Helsing är imponerad över hur eleverna anpassat sig efter den nya situatione­n, och även biträdande rektor Jukka Salo tycker att det mestadels fungerar väl.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON IMPONERAD. Läraren Karin Helsing är imponerad över hur eleverna anpassat sig efter den nya situatione­n, och även biträdande rektor Jukka Salo tycker att det mestadels fungerar väl.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DISTANSUND­ERVISNING. Enligt såväl biträdande rektor Jukka Salo som läraren Karin Helsing fungerar arbetssätt­et bra på Spånga gymnasium.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DISTANSUND­ERVISNING. Enligt såväl biträdande rektor Jukka Salo som läraren Karin Helsing fungerar arbetssätt­et bra på Spånga gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden