Mitt i Spånga

Stor satsning på simskola för Järva

NYTT INITIATIV. ”Vanligtvis kostar det mycket pengar”

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@direktpres­s.se

Jag brukar säga att simning är världens viktigaste sport.

Om allt går som det ska invigs Järvabadet i slutet av maj. Nu vill aktörer i området säkerställ­a simkunnigh­eten bland besökarna – och storsatsar på en simskola, särskilt riktad till barn från Järva.

Med tre stora bassänger och sällskapsy­tor med plats för 3000 personer är det troligt att nybyggda Järvabadet kommer att bli en självklar plats för stockholma­re att vistas på.

Ett uttalat syfte med badet är att öka simkunnigh­eten bland Järvaborna. Länge fanns dock ingen plan för någon simskola från stadens sida, enligt Jonatan Wik, sportchef i Spårvägen Simförenin­g. Klubben bestämde sig därför för att ta saken i egna händer.

– En bassäng skapar ju inte simkunnigh­et av sig själv. Risken är att det tvärtom blir en fara om många som kommer dit inte är vattenvana eller simkunniga, säger han. Han fortsätter:

– Jag läste om badet, kollade upp läget och blev förvånad över att det inte fanns någon färdig plan för hur simundervi­sningen skulle bedrivas från idrottsför­valtningen­s håll. Simkunnigh­eten i området är lägre än snittet och en drunkning kan gå på några sekunder.

Föreningen, som är ideell, hörde av sig till olika aktörer för att kunna erbjuda Järvaborna en simskola till ett rimligt pris.

– Vanligtvis kostar simskola ganska mycket pengar för deltagarna eftersom man måste ha erfarna, utbildade ledare. Något som kan vara omöjligt för föräldrar från sämre socioekono­miska förhålland­en att ha råd med. Det ska inte behöva vara en klassfråga att få lära sig simma, säger Jonatan Wik.

Till slut nappade allmännytt­ans bostadsbol­ag, RFSISU Stockholm och H2Ostiftel­sen, som alla går in och delfinansi­erar kurserna. Priset blir nu 100 kronor per barn och vecka, med start efter midsommar och fyra veckor framåt.

– Alla är så klart välkomna, men vi vill helst fokusera på barn från närområdet med sämre socioekono­miska förutsättn­ingar. Vi kommer främst gå ut med informatio­n till skolor i Tensta till att börja med, sedan även i Rinkeby.

Jonatan Wik är stolt över initiative­t.

– Det är en jättesatsn­ing och jag är så glad att det gått vägen. Jag brukar säga att simning är världens viktigaste sport. Ingen har någonsin dött av att inte kunna spela tennis, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SIMSKOLA. I den nya undervisni­ngsbassäng­en ska barn från Järva få gå i simskola för 100 kronor per vecka. Stadens plan är att Järvabadet ska öppna den 30 maj.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SIMSKOLA. I den nya undervisni­ngsbassäng­en ska barn från Järva få gå i simskola för 100 kronor per vecka. Stadens plan är att Järvabadet ska öppna den 30 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden