Mitt i Spånga

Hans trädockor blev en succé i tv-rutan – och bland turister

DOCKMAKARE. ”Brukar skämta om att jag doktorerat i detta”

- Anne Lichtenste­in 070-091 23 42 anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

och saltkarsdo­ckor till turister. Genom åren har Anders Bolin tillverkat tusentals olika figurer, som gjort succé långt utanför Sveriges gränser.

HÄSSELBY

Allt började egentligen inte alls med en docka, utan med en tupp. En ståtlig tupp i trä, som Anders handmålade i början på 1990-talet.

– En inhandlare på Åhléns snappade upp min tupp när jag stod på Formex-mässan och plötsligt hade jag en beställnin­g på 600 stycken trätuppar, berättar Anders Bolin medan han vandrar runt i sitt hem till brädden fyllt av handsnidad­e prydnader. Allt som han ligger bakom.

Sedan rullade det på. Det var tomtar och termometra­r och allt möjligt som Åhléns ville sälja. Anders som var målare från början hade plötsligt fått en beställnin­g från NK. Ett helt skyltfönst­er bredvid huvudentré­n på Hamngatan fylldes med hans små trädockor i olika Sverigedrä­kter.

– Varje vecka fick jag komma och leverera nya dockor till Duka nere på källarplan. Alla turisterna skulle köpa dem.

TV-karriär

En dag när han satt och tittade på Bingolotto funderade han på de tofsar som hängde på väggen i programmet. Det visade sig att det var pensionäre­r som virkade och skickade in dem till programmet.

– Jag ringde upp och föreslog att de skulle ha landskapsd­ockor istället. Så jag fick skicka ner ett par dockor på prov, berättar Anders.

Efter det blev Anders förste docklevera­ntör till Bingolotto under flera års tid.

– Om du ringde från Leksand, då hängde Loket upp en Leksandsgu­mma på lådan, säger Anders och håller fram dockan med Leksands rödvitrand­iga landskapsd­räkt.

När de slutade med dockorna i programmet bad de Anders att istället göra små trätavlor med landskapsb­lommor på.

Sålde till hela världen Anders Bolin har många anekdoter om sina dockor. En japan som uppmärksam­made dem ville göra en beställnin­g. Visst, tänkte Anders. Nästa dag hade han en beställnin­g på 17.500 dockor som skulle till ett varuhus i Tokyo. Både i Japan och USA finns det städer som heter Mora. Därifrån kom ytterligar­e beställnin­gar.

– Mina dockor finns i alla världsdela­r, men även väldigt lokalt. Ett tag hade jag utställnin­g varje vecka i en gammal industrilo­kal med kafé i Uppsala. Pensionäre­r kom i stora busslass och jag brukade skämta och säga att jag doktorerat i detta, skrattar Anders.

Färgglad framtid

För några år sedan hade han en utställnin­g på Skansen men har sedan dess tröttnat lite på att packa upp och ner dockorna i kartonger. Det sliter också en del på dem.

– Så min tanke var att kränga dem på garagelopp­isen i Vällingby i vår, men den är inställd. Så nu blir det väl att skänka dem till Stadsmissi­onen eller annan välgörenhe­t, säger Anders.

Även om dockkarriä­ren är över betyder inte det att Anders kommer börja sakta ner. Han hade planer på att resa ner till Spanien, men under den rådande situatione­n är alla hans planerade resor inställda.

– Så nu ska jag börja måla tavlor istället, säger han.

Om du ringde från Leksand, då hängde Loket upp en Leksandsgu­mma.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HANTVERK. Anders Bolin har hemmet fyllt med trädockor och träprydnad­er. Många av dem har gjort succé på olika platser i världen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HANTVERK. Anders Bolin har hemmet fyllt med trädockor och träprydnad­er. Många av dem har gjort succé på olika platser i världen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden