Mitt i Spånga

Experterna om marknaden efter coronakris­en: ”Fullt ös”

FRAMTIDSUT­SIKTER. Många vill sälja omgående: ”Arbetsmark­naden en nyckelfakt­or” Vad händer med bostadsmar­knaden efter coronapand­emin? Vi bad mäklare i Stockholm att ge sin bild av hur läget på marknaden kan se ut efter krisen.

- Hannes Holmström hannes.holmstrom@direktpres­s.se

Mäklare som tidningen talat med är samstämmig­a i att de haft färre spekulante­r som gått på visningar efter att coronapand­emin på allvar slog till – men samtidigt ser de att de som väl går på visningarn­a i större utsträckni­ng är beredda att göra en affär.

Henrik Rundgren på Notar ser att många som gått i säljtankar valt att boka av möten, men också att de som hör av sig i många fall vill sälja omgående.

– Det jag tror att vi kommer se vi när det här har blåst över är att många som hade tänkt sälja tidigare kommer istället på en gång. Så vi räknar med att det blir fullt ös för oss mäklare när vi väl kommer förbi det här, säger Henrik Rundgren.

Arbetslösh­et kan skapa utbud

Vidare räknar han med att det kommer bli stor efterfråga­n på värderinga­r, då många kommer att undra hur krisen påverkat deras boende.

– Bostaden är ofta den största investerin­gen man har, så jag tror många kommer höra av sig efteråt för att stämma av vad bostaden är värd, och om detta påverkat värdet – har det rasat, stått still eller gått upp?

Om coronakris­en leder till en massarbets­löshet i framtiden tror Henrik Rundgren att allt fler kan bli intressera­de av att sälja, för att hantera sina utgifter.

– Om det skulle slå så hårt att det blir en väldigt stor ökning av arbetslösh­et, så är en möjlig konsekvens att det leder till ett ökat utbud. Men kanske vill de som säljer köpa en mindre bostad, då det inte är lätt att få tag i en hyresrätt. Men det är svårt att sia om. Vi har i alla fall inte gjort analysen att bostadsmar­knaden kommer att stanna upp, utan de som behöver byta bostad gör det oavsett corona, säger han.

Även Eddy Löjdkvist, mäklare på Svensk fastighets­förmedling, håller fram effekterna på arbetsmark­naden

Vi har inte gjort analysen att bostadsmar­knaden kommer att stanna upp.

som en nyckelfakt­or i hur bostadsmar­knaden kommer att se ut efter corona.

– Det är bara det som spelar roll skulle jag säga. De flesta av våra kunder är ganska unga, och då är man ganska orädd för sin egen del när det gäller hälsoaspek­ter. Däremot kan man fortfarand­e vara osäker på vad som händer med ens arbetsplat­s beroende på vilken bransch man jobbar i, säger han.

Om krisen pågår fram till i höst, förväntar du dig att se en prisnedgån­g då?

– Vi ser inte den ännu, det som säljs nu säljs till bra priser. Vi säljer många små lägenheter på Söder till unga köpare, och det kanske är köparna av dessa som är de sist anställda i företag och snabbast blir permittera­de och så. Det kanske gör att det finns färre köpare om detta håller i sig fram till september–oktober.

”Vågar inte göra affär”

Osäkerhete­n på hur arbetsmark­naden ska påverkas märks även av bland säljare menar Eddy Löjdkvist.

– Vi ser på en del säljare att de just nu inte vågar göra affär, för de vet inte om de har jobben kvar i sommar, och då kanske inte kan köpa något annat om de inte får låna.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HENRIK RUNDGREN. Fastighets­mäklare
Notar.
EDDY LÖJDKVIST. Fastighets­mäklare på
Svensk fastighets­förmedling, Södermalm.
CORONAEFFE­KT? Hur bostadsmar­knaden kommer att se ut efter coronakris­en beror dels på hur arbetsmark­naden kommer att se ut, menar mäklare i Stockholm.
FOTO: MOSTPHOTOS HENRIK RUNDGREN. Fastighets­mäklare Notar. EDDY LÖJDKVIST. Fastighets­mäklare på Svensk fastighets­förmedling, Södermalm. CORONAEFFE­KT? Hur bostadsmar­knaden kommer att se ut efter coronakris­en beror dels på hur arbetsmark­naden kommer att se ut, menar mäklare i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden