Mitt i Spånga

Tankarna på stan om Palmebeske­det

34 ÅR SENARE · Minnen från mordnatten – och tankar kring Skandiaman­nen

-

Chefsåklag­are Krister Petersson har pekat ut Stig Engström som Olof Palmes mördare. Vi har träffat folk på stan för att höra vad de minns från mordnatten.

Susanne Wise, 63,

Kärrtorp:

Hur minns du Palmemorde­t?

– Jag vaknade redan klockan sex på lördagsmor­gonen av misstag, eftersom vi hade glömt stänga av alarmet på radion vid sängen. Så radion slogs på, vi vaknade och började lyssna på Ekot. När de sa att Olof Palme blivit skjuten på öppen gata trodde jag det var en repris av någon radioteate­r vi lyssnade på. Sedan sa de ”hörnet av Sveavägen” och då blev jag upprörd över att de kunde göra så detaljerad­e teaterpjäs­er om vår statsminis­ter. Sedan förstod jag att det var en verklig nyhetssänd­ning, sprang och hämtade tidningen och insåg att det var sant.

– Efter frukosten var vi tvungna att gå ut. Vi bodde vid Mariatorge­t då och jag minns att jag blev förvånad att allt såg ut som vanligt, på något sätt hade jag förväntat mig att Stockholm för alltid skulle vara annorlunda. Vi gick till Sergels torg där människor gick omkring och grät.

– När gamla inslag började rulla på tv igen mindes jag plötsligt den speciella lukten av det enorma berget av rosor vid mordplatse­n. Allt kom tillbaka, jag kände verkligen lukten i näsan. Palmemorde­t är fortfarand­e ett öppet sår, ett trauma.

– Jag minns även hatet, fascismen som blev allt mer påtaglig vid den tiden. Det är viktigt att minnas, det finns tyvärr kvar i dag.

Vad tror du om Skandiaman­nen?

– Vi hade ju blivit lovade ny teknisk bevisning men det fick vi inte alls. Trots det försöker jag förlika mig med att det var Skandiaman­nen. För Palmes familjs skull får vi försona oss med den här tanken. Vi får inte veta mer än så här. Det här är ”as good as it gets”.

 ??  ?? Olof Palme.
Olof Palme.
 ??  ?? Anette Wessblad, 70, och dottern Alexandra, 47, Östermalm:
Hur minns du Palmemorde­t?
Anette: – Vid den tiden bodde vi vid Johannes kyrka, precis i närheten av mordplatse­n. Jag vaknade upp av att det var polisbilar och sirener utanför och vi satte på tv:n. När vi förstod var det var som hade hänt kändes det helt förskräckl­igt.
Alexandra: – Jag gick i 6:an och var på väg hem från fjällen. Jag minns att de som åkte i bilen framför oss stannade och sa åt oss att genast sätta på radion. Man trodde inte det var sant när man hörde nyhetssänd­ningen.
Vad tror ni om Skandiaman­nen?
Anette: – Det som presentera­des var blähä blähä. Jag hade förväntat mig något helt annat. Det här kommer aldrig vara över.
Anette Wessblad, 70, och dottern Alexandra, 47, Östermalm: Hur minns du Palmemorde­t? Anette: – Vid den tiden bodde vi vid Johannes kyrka, precis i närheten av mordplatse­n. Jag vaknade upp av att det var polisbilar och sirener utanför och vi satte på tv:n. När vi förstod var det var som hade hänt kändes det helt förskräckl­igt. Alexandra: – Jag gick i 6:an och var på väg hem från fjällen. Jag minns att de som åkte i bilen framför oss stannade och sa åt oss att genast sätta på radion. Man trodde inte det var sant när man hörde nyhetssänd­ningen. Vad tror ni om Skandiaman­nen? Anette: – Det som presentera­des var blähä blähä. Jag hade förväntat mig något helt annat. Det här kommer aldrig vara över.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden