Mitt i Spånga

Vi behöver öva oss på att prata politik med varandra

STARTADE GRUPP. Tina och Ylva vill ha mer snack över vi-och-dom-gränsen

-

De bor på varsin sida om järnvägen som klyver Skogås socialt och ekonomiskt. ”Jag har alltid haft lite vi-och-dom-känslor mot dem på andra sidan”, säger Tina Vikor, som startat en lokal grupp för att prata om ekonomi. ”Man förstår samhället bättre av att höra andras erfarenhet­er”, säger Ylva Weitz.

Egentligen är de inte så olika. Båda har akademisk utbildning, båda är intressera­de av samhällsfr­ågor och jobbar i medelklass­yrken.

Men Tina Vikor bor i hyreslägen­het på västra sidan om järnvägen i Skogås, sidan med de många miljonprog­ramslägenh­eterna. Medan Ylva Weitz bor i radhus på den östra sidan som alltid har räknats som ”finare”.

– Jag har nog alltid haft lite vi-ochdom-känsla gentemot folk som bor på andra sidan, de som är lite mer ”överklass”. Och jag ville gå emot det, berättar Tina.

Diskussion­sgrupp för lokalbor

För tre månader sedan startade hon en diskussion­sgrupp, bara för Skogåsbor, för att prata om ekonomi: vad händer med jobben? Måste vi konsumera så mycket? Varför ökar klyftorna? Hur vill vi ha det?

– Det här är saker jag själv vill lära mig mer om. Mycket håller på att förändras och jag vill att fler ska bli medvetna, för att vi ska kunna påverka.

– Men jag ville också att det skulle bli lite som en bro, att det skulle öka sammanhåll­ningen genom att ta med folk från båda sidorna, säger hon.

Hittills har det varit tre träffar, alltid utomhus på grund av corona, oftast i någons trädgård.

– Vi har pratat om lönenivåer och skatter och jämlikhet, om problem vi ser på våra olika jobb som hindrar att skattepeng­ar kan göra den nytta som är tänkt. Det är jätteintre­ssant, säger Tina.

Ylva Weitz kom med i gruppen genom en gemensam bekant. Precis som Tina har hon aldrig varit lockad av den vanliga partipolit­iken.

– Men det är intressant att försöka förstå samhället genom att prata med andra människor. Man kan verka politiskt i det lokala, i det lilla, genom de relationer som omger en, säger Ylva.

Vad betyder att ”verka politiskt”?

– Att prata ned varandra, försöka förstå varandras perspektiv, intressera sig för varandras erfarenhet­er. Träffa människor man inte skulle träffa annars, säger Ylva.

Ylva berättar att hon ursprungli­gen kommer från ett litet samhälle i Östergötla­nd och att hon gillar känslan av att vara grundad på en plats.

– Den känslan kan jag få här i Skogås. Och det finns en vits att ha ett lokalt nätverk som inte bara är människor från samma grupp.

”Blir en korspollin­ering”

Ett av Tinas mål är att folk ska känna att de tillhör en större gemenskap:

– Det blir en korspollin­ering när man för över idéer från en krets till en annan. Det gör att man förstår varandra bättre.

Finns inte en risk att ni håller med varann för mycket?

– Jag vet inte alls om vi har samma politiska åsikter. Vi har aldrig ens nämnt partipolit­ik, säger Tina.

– Men det är klart det vore bra att få med folk med fler olika bakgrunder. Någon höginkomst­tagare. En hemmafru. Och hittills har det varit lite svårare att få folk att nappa på min sida av järnvägen.

Bland det mest utmanande, berättar hon, är att diskutera politiska frågor med sina vänner. Det har nästan känts pinsamt att fråga folk om de vill vara med.

– Jag har jobbat hela livet med olika samhällspr­ojekt. Men det kommer alltid uppifrån. Det är det här som saknas: att kunna göra det i sin vardag.

Att man för över idéer från en krets av människor till en annan. Det gör att man förstår varandra bättre.

 ??  ?? Text & foto: Petter Beckman
IHOPKOPPLA­DE. Tina Vikor ville lära sig mer om ekonomi. Ylva Weitz tyckte det var spännande att lära känna folk med andra erfarenhet­er. Nu träffas de regelbunde­t i en lokal diskussion­sgrupp.
Text & foto: Petter Beckman IHOPKOPPLA­DE. Tina Vikor ville lära sig mer om ekonomi. Ylva Weitz tyckte det var spännande att lära känna folk med andra erfarenhet­er. Nu träffas de regelbunde­t i en lokal diskussion­sgrupp.
 ??  ??
 ??  ?? VATTENDELA­RE. Järnvägen har alltid varit en social gräns mellan de olika halvorna av Skogås.
VATTENDELA­RE. Järnvägen har alltid varit en social gräns mellan de olika halvorna av Skogås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden