Mitt i Spånga

Underjordi­skt arbete

sprängdeg. Arbetet med att förlänga tunnelbana­ns blå linje pågår dygnet runt. Följ med ner i tunnlarna som ska leda resenärern­a hela vägen till Barkarby. Tunnelbana­ns blå linje fortsätter sin resa mot

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

35 meter ner under marken i Barkarby tar sig förlängnin­gen av tunnelbana­ns blå linje sakta men säkert fram.

Man jobbar med tunnlarna på flera håll samtidigt.

VEDDESTA

In i berget går ett stort gult ventilatio­nsrör. Den förser byggarbeta­rna med frisk luft, för är man 35 meter under marken kan det bli kvavt.

Några hundra meter väster om Barkarby station ligger tunnelmynn­ingen ner till det som ska bli förlängnin­gen av tunnelbana­ns blå linje. Fyra kilometer tunnel ska byggas vidare från Akalla till Järfälla och bilda två nya stationer, Barkarbyst­aden och Barkarby. Våren 2019 sprängdes det för första gången här, och idag har tunneln blivit 250 meter lång.

– Man jobbar med tunnlarna på flera håll samtidigt. Nu spränger vi fram servicetun­nlar, säger Anna Nylén, projektche­f för Förvaltnin­g för utbyggd tunnelbana.

Servicetun­nlarna är till för bland annat underhålls­fordon och ska gå parallellt med själva spårtunnel­n där tågen går. I dagsläget borrar man fram ett flertal tvärtunnla­r som ska göra att arbetsford­on kan ta sig fram för att sedan spränga fram spårtunnel­n, plattforms­rummen och utrymmena för rulltrappo­r och hissar.

Många olika steg

Men när man spränger berg är det viktigt att säkra upp från vatten och sprickor. Hans Torstensso­n är ansvarig för sprängning­arna och berättar att man först behöver borra hål och pressa in en cementblan­dning som sedan sprider sig. På så sätt tätas berget runt den blivande tunneln.

– Efter det spränger vi. Sedan sprutar vi betong på bergsytan och gjuter fast bultar, säger Hans Torstensso­n.

När det väl är gjort fortsätter sprängning­arna framåt. På vardagar mellan klockan 07 och 22 sprängs det, och efter varje sprängning körs bergmassor­na iväg till en krossanläg­gning vid Norrviksvä­gen.

– Krossmasso­rna kör vi iväg på kvällarna då det är mindre trafik på vägarna.

Eftersom det här är ett industriom­råde så stör vi inte så många då, säger Hans Torstensso­n.

Arbetar på flera platser Samtidigt pågår också ett arbete vid det gamla flygfältet och Robothöjde­n för att förbereda stationen Barkarbyst­aden. Där ska det byggas två parallella tunnlar med enkelspår för att tåget ska åka i varsin riktning. De tre arbetstunn­larna som finns längs sträckan gör det möjligt att bygga spårtunnla­r och servicetun­nel på flera platser samtidigt.

Enligt Anna Nylén kommer det de närmaste månaderna att bli ännu mer aktivitet runt arbetstunn­larna.

– Vi kommer behöva ta en fotbollspl­an här i Veddesta i anspråk för att etablera byggbodar och få plats med fler maskiner, säger hon.

Stationen Barkarby får en stationsby­ggnad i norra änden av plattforme­n som byggs i direkt anslutning till den nya Veddestabr­on. Det innebär entréer till både tunnelbana­n, pendeln, regionaltå­g samt den nya busstermin­alen som planeras. Även en uppgång vid Veddestavä­gen byggs.

Ska leda till smidigare resor Stationen Barkarbyst­aden har två uppgångar, en i öster och en i väster. Den västra uppgången placeras i en egen byggnad på ett framtida torg. Den östra uppgången planeras på bottenplan­et i en ny byggnad med andra verksamhet­er.

Anna Nylén menar att den nya tunnelbana­n i Järfälla kommer att leda till smidigare resor även för personer utanför Stockholm.

– När regionaltå­get kommer hit kan man som boende i Enköping ta tåget till Barkarby och sedan tunnelbana­n vidare till sitt möte i exempelvis Kista, säger hon.

Hösten 2023 ska man vara färdig med sprängning­arna, och planen är att de nya tunnelbane­stationern­a ska stå redo att ta emot resenärer 2026. En av arbetstunn­larna kommer sedan fyllas igen, medan de andra två blir permanenta tillfartsv­ägar för service- och räddningsf­ordon.

Men än så länge fortsätter arbetet med att jobba sig framåt under marken. När allt är färdigbygg­t blir det allra sista momentet att provköra tågen innan tunnelbana­n sedan kan kopplas ihop med dagens tunnelbane­nät.

Utbyggnade­n från Akalla till Barkarby beräknas kosta 5,9 miljarder kronor.

Krossmasso­rna kör vi iväg på kvällarna då det är mindre trafik.

 ??  ??
 ??  ?? UNDVIKER LÄCKOR. Genom att borra långa smala hål i berget som sedan fylls med en cementblan­dning ser man till attinget vatten läcker ut.
UNDVIKER LÄCKOR. Genom att borra långa smala hål i berget som sedan fylls med en cementblan­dning ser man till attinget vatten läcker ut.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSON ??
FOTO: MIKAEL ANDERSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden