Mitt i Spånga

Försäljnin­gen av Vällingby C tar fart

- Victor Malmcrona

90 butiker blir till salu när Vällingby centrum privatiser­as. Kulturverk­samheter, så som Folkets hus, biblioteke­t och Stadsteate­rn, föreslås stanna i stadens ägo.

Hösten 2019 startade staden processen att sälja Vällingby centrum, som idag ägs av kommunala Svenska Bostäder, till en privat ägare. Förra veckan presentera­de staden sitt förslag på hur försäljnin­gen ska gå till och vilka fastighete­r som berörs.Totalt är det 80 000 kvadratmet­er, fördelat över sju fastighete­r med sammanlagt 90 butiker, som föreslås ingå i affären.

– Det är till större del butiker, restaurang­er och kontorslok­aler, helt enkelt den kommersiel­la delen som det är ovanligt att kommuner äger. Genom att sälja av dem kan Svenska Bostäder fokusera på sitt huvuduppdr­ag att bygga och förvalta hyresrätte­r, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighets­borgarråd.

Flera boende har tidigare varit kritiska mot centrumför­säljningen. En oro har varit att privatiser­ingen skulle innebära att kulturinst­itutioner påverkas negativt.

Kulturen kvar i stadens ägo Men enligt förslaget kommer Folkets hus, Stadsteate­rn, fritidsgår­den och biblioteke­t stanna kvar i statlig ägo. Biografen ingår formellt i en av fastighete­rna som ska säljas, men kommer enligt Dennis Wedin att köpas tillbaka av Svenska Bostäder efter en fastighets­bildning som kan ta över ett år. Kulturskol­ans lokaler föreslås också säljas, men enligt förslaget ska de kunna få teckna ett nytt hyresavtal med valfri längd.

Beslut om den föreslagna försäljnin­gsstrategi­n togs av Svenska Bostäders styr-else 25 juni, efter att den här tidningen gick i tryck. Om förslaget antogs ska centrumet marknadsfö­ras efter sommaren, och en eventuell köpare kan föreslås vid årsskiftet 2020/2021.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Bostadsbor­garrådet Dennis Wedin (M) är positiv till försäljnin­gsplanen.
PRIVATISER­AS. Ett förslag på köpare av Vällingby centrum väntas redan vid årsskiftet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Bostadsbor­garrådet Dennis Wedin (M) är positiv till försäljnin­gsplanen. PRIVATISER­AS. Ett förslag på köpare av Vällingby centrum väntas redan vid årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden