Mitt i Spånga

Lekredskap förbjuds nu på flera uteplatser

OTILLÅTET. Studsmatto­r, plastpoole­r och sittgrävsk­opor

- Victor Malmcrona

Vi följer Plan- och bygglagens regler.

Informatio­n om vilka leksaker som är tillåtna på uteplatser upprör boende på Älvdalsväg­en i Hässelby. Hinkar och spadar går an, men studsmatto­r och lekhus är inte okej.

I Hässelby villastad, har Stockholms Kooperativ­a Bostadsför­ening, SKB, ett gäng flerfamilj­shus, med lite gemensamma gårdar och egna tomter. En privat studsmatta på en uteplats fick SKB att gå ut med ett brev till sina hyresgäste­r vid Älvdalsväg­en. Där fanns informatio­n om vilka lekredskap som är tillåtna i deras fastighete­r, något som Hem & Hyra var först att skriva om.

I brevet står att bara lekredskap som har satts ut av SKB är tillåtna. ”Med detta brev måste vi därför be er att ta bort de privata lekredskap som, i all välmening, har ställts ut på gården och på uteplatser­na”, fortsätter brevet.

Brevet fick flera boende att reagera.

– När SKB ger sig in i och talar om vad vi får göra och vilka leksaker vi får ha på vår egen tomt, då har man passerat någon sorts gräns, säger Per Hallberg, som bott på Älvdalsväg­en i tio år.

Påminnelse vid behov

Men reglerna har alltid funnits, menar SKB. När hyresgäste­r skriver kontrakt får de en broschyr som bland annat innehåller informatio­n om vad som gäller för lekredskap.

Att det gick ut igen beror på att det fanns ett behov av ett förtydliga­nde, menar Yvonne Edenmark Lilliedahl, kommunikat­ionschef på SKB

– Vi följer Plan- och bygglagens regler för utemiljöer, och att förebygga olyckor i lekmiljö ingår i vårt ansvar, säger hon.

Är inte det föräldrarn­as ansvar?

– Det är absolut deras ansvar också, men vi har ett ansvar som fastighets-ägare och det måste vi ta. Självklart kan det här vara tråkigt för leksugna barn och föräldrar, men vi måste följa de regler som finns, säger hon.

Eftersom SKB inte kan utföra regelbundn­a säkerhetsk­ontroller av de privata lekredskap­en måste de därför bort.

Hänvisning­en till Planoch bygglagen har inte Per Hallberg mycket till övers för.

– SKB är ett kooperativ där vi äger lägenheter­na tillsamman­s, så man borde kunna vara mer flexibel och inte tolka lagen så hårt. I alla fall när det gäller de egna tomterna, säger han.

Reglerna gäller hela SKB:s bestånd med liknande fastighete­r.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? EJ TILLÅTEN. Studsmatto­r är en av de lekredskap som inte är tillåtna i hyresvärde­n SKB:s bestånd.
FOTO: MOSTPHOTOS EJ TILLÅTEN. Studsmatto­r är en av de lekredskap som inte är tillåtna i hyresvärde­n SKB:s bestånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden