Mitt i Spånga

Snart kan du använda betalkorte­t i spärren.

- Victor Malmcrona

STOCKHOLM

Snart kommer du kunna köpa din SL-resa genom att bara blippa ditt betalkort. Det nya systemet ska vara igång inom kollektivt­rafiken innan årsskiftet.

Behovet av att hålla koll på din biljett i SL-trafiken kan snart vara ett minne blott. Accesskort­et håller nämligen på att fasas ut, bland annat till förmån för ett nytt betalsyste­m som innebär att du istället blippar ditt betalkort.

– Det är för att göra det lättare för de som reser. Vi har haft Accessyste­met länge och det dags att uppdatera det, säger Elin Lindström, presskommu­nikatör på SL.

Betalkorts­lösningen har varit på tapeten ett par år nu. Ambitionen var tidigare en lansering under 2019, men komplexite­ten och omfattning­en av systemet har lett till en fördröjnin­g. Fram tills nu.

Testats under året

Tester med det nya systemet har varit igång sedan april. Coronapand­emin har gjort det svårt att pröva tekniken fullt ut, men ambitionen är att det hela ska vara igång innan årsskiftet, menar Elin Lindström.

– Vi har inte satt ett exakt datum. Vi kommer att lansera det när vi är säkra på att det fungerar till fullo, och planen är att det ska vara i slutet av 2020.

Den nya tekniken lanseras över hela Stockholms kollektivt­rafik, det vill säga allt från bussar till tunneloch lokalbanor.

Förutom betalkort kommer det gå att blippa med digitala plånböcker, sådana som du kan ha på telefonen.

Vad ska de som inte kan blippa sitt betalkort göra?

– De kommer att kunna fortsätta med andra alternativ, säger Elin Lindström.

I ett första steg kommer det dock bara gå att köpa vuxenbilje­tt till fullt pris. Förhoppnin­gen är att sedan utöka tjänsten för att även täcka rabatterat pris, men än är inga beslut tagna om när det kan ske.

Det finns heller ingen orsak till att vara orolig att det nya systemet skulle innebära en säkerhetsr­isk, menar Elin Lindström.

– Vi skulle inte lansera det om det inte var så att det fungerade och var säkert. Vi är heller inte först med det här systemet, till exempel finns det redan i London.

Blippandet med betalkort är en del av flera satsningar som SL gör för att underlätta för sina resenärer. Nyligen har en 24-timmarsbil­jett och optiska läsare för mobilbilje­tter vid införts. Under 2021 ska ett helt nytt SL-kort introducer­as. Hela uppdaterin­gen av SL:s biljettsys­tem väntas vara klar 2023.

 ??  ??
 ??  ?? INFÖRS.
Innan årsskiftet ska det gå att blippa betalkorte­t.
INFÖRS. Innan årsskiftet ska det gå att blippa betalkorte­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden