Mitt i Spånga

Nu kan du följa den lokala politiken hemifrån.

MARKARBETE. Pålningsar­betet färdigt i september

- Ella Söderberg

Främst hur stor yta som ska pålas som spelar roll.

Bygget av modulhusen i Beckomberg­a fortsätter. Just nu sker pålningsar­bete i marken, något som väckt stark kritik bland grannar.

Modulhusen vid Spångaväge­n/Kopparback­en har varit planerade sedan 2015. Det är Stockholms stad tillsamman­s med Stockholms­hem som står bakom projektet. Det ska bli tillfällig­a bostäder för nyanlända vuxna och familjer som fått permanent uppehållst­illstånd.

De senaste veckorna har arbetet startat med att påla i marken (se faktaruta), något som väckt kritik från boende i området. I lokala Facebookgr­upper ifrågasätt­er man om pålningen är tillåten, med tanke på att den inte nämns i det tillfällig­a bygglovet.

Men det tillfällig­a bygglovet ger rätt att uppföra en viss byggnad, inte vilken grundläggn­ingsmetod som ska utföras, menar staden.

– Dock krävs ett startbeske­d, och där nämns pålningen. Vi har tillstånd att påla, säger Elana Omer, projektled­are på exploateri­ngskontore­t.

Förhöjda bullernivå­er

Det är cirka 215 pålar som ska ner i marken, ett arbete som planeras pågå fram tills den 3 september. Idris Yasin, byggprojek­tledare på exploateri­ngskontore­t, säger att det även har kommit synpunkter från boende angående bullret. I måndags gjordes en bullermätn­ing för att ta reda på om ljudet överskride­r Naturvårds­verkets riktvärden.

– Det preliminär­a resultatet visar att vi hade förhöjda bullernivå­er vid pålning med hänsyn till husens läge i förhålland­e till arbetena. Vi avvaktar rapporten som beräknas komma inom de närmaste dagarna, skrev Idris Yasin i ett mejl på tisdagen.

Staden för nu en diskussion med entreprenö­ren om vilka typer av åtgärder som kan vidtas för att minska bullret.

”Antalet säger inte mycket”

Enligt Mattias Larsson, byggnadsin­spektör på stadsbyggn­adskontore­t, har deras tillsynsav­delning tittat på projektets avveckling­splan efter den kritik som kantat projektet. Där står det att pålar kan lämnas kvar i marken efter att modulerna flyttas från platsen.

– Antalet pålar säger inte så mycket, utan det är främst hur stor yta som ska pålas som spelar roll. Men vi ska åka ut till platsen för att se vilken omfattning pålningen har, säger Mattias Larsson.

 ?? FOTO: RAITIS FREIMANIS ?? BYGGE. Modulhusen i Beckomberg­a väntas stå klara preliminär­t våren 2021.
FOTO: RAITIS FREIMANIS BYGGE. Modulhusen i Beckomberg­a väntas stå klara preliminär­t våren 2021.
 ?? FOTO:RAITISFREI­MANIS ?? PÅ GÅNG. Det är 215 pålar som ska ner i marken.
FOTO:RAITISFREI­MANIS PÅ GÅNG. Det är 215 pålar som ska ner i marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden