Mitt i Spånga

Spånga kan få ny idrottsanl­äggning

Anläggning för cricket, fotboll, softball och baseboll

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se

En ny, stor idrottspla­ts kan bli verklighet i Spångadale­n. Anläggning­en ska bli en mötesplats för flera idrotter i Järvaområd­et. Byggstarte­n är planerad till 2022.

JÄRVA

En ny idrottsanl­äggning för cricket, fotboll, softball och baseboll i Järva – det kan bli verklighet när staden planerar att knyta ihop Rinkeby, Tensta och Bromsten via norra Spångadale­n.

Spångadale­n är ett parkrum invid E18 mellan Tensta, Rinkeby, Bromsten och Järva friområde, där det i dag är en stor, öppen gräsplan och några träd. Nu planerar staden att bygga en idrottsanl­äggning på platsen, för att uppfylla ett behov av en ny mötesplats och för att knyta ihop områdena med varandra. Anläggning­en ska innefatta en multifunkt­ionell idrottspla­ts, föreningsl­okal eller servicehus, och parkering.

– Vi tror att det här kan komma att bli ett väldigt populärt och viktigt tillskott till området, säger Siri Ersson, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t.

Torsdagen den 27 augusti ska stadsbyggn­adsnämnden klubba att planarbete­t för projektet kan påbörjas. Enligt den preliminär­a tidplanen kan en slutgiltig detaljplan sedan komma att godkännas i början av 2022.

– Det är fortfarand­e tidiga skisser, men om allt går som det ska går det ut på samråd i mars 2021 och sedan på granskning i oktober 2021. Därefter hoppas vi på byggstart någon gång under 2022, säger Siri Ersson.

Ersätter Nälsta basebollpl­an

Staden ser att det finns ett stort behov av anläggning­en, särskilt som Nälsta basebollpl­an i Tenstadale­n kommer behöva avvecklas till förmån för en ny dagvattenp­ark.

– I och med bygget av dagvattenp­arken passar det väldigt bra. Just cricket, som ska finnas möjlighet att spela på platsen, är dessutom en växande sport och idrottsför­valtningen har i dag inga bokningsba­ra cricketpla­ner, vilket detta planeras bli, säger Siri Ersson

Anläggning­en ska skapa en central plats för möten, tillgängli­ggöra aktivitete­r för barn och unga, samt göra platsen tryggare och säkrare, något det finns ett stort behov av i dagsläget, menar Siri Ersson.

– I tidigare dialoger med boende i Tensta och Rinkeby har det uttryckts ett starkt behov av fler träffpunkt­er och för barn och unga i området, samtidigt som det kommer innebära mer liv och rörelse på platsen, vilket kommer att göra den tryggare, säger hon, och fortsätter:

– Det blir en del i att stärka sambandet mellan Tensta, Rinkeby och Bromsten.

Vi tror att det här kan komma att bli ett väldigt populärt och viktigt tillskott till området.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÄXER. Cricket är en växande sport som kan få plats på den nya anläggning­en.
OMRÅDET. Karta som visar planområde­ts ungefärlig­a avgränsnin­g i gult.
FOTO: MOSTPHOTOS VÄXER. Cricket är en växande sport som kan få plats på den nya anläggning­en. OMRÅDET. Karta som visar planområde­ts ungefärlig­a avgränsnin­g i gult.
 ??  ?? Tensta E18 Rinkeby
Tensta E18 Rinkeby

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden