Mitt i Spånga

Sommaren en katastrof för turismen.

Restaurang, hotell och service extra hårt drabbade

- Michael Toll

Stockholms stad prognoser inför sommaren var dyster. Det blev ännu värre. – Det här är inget annat än en kollaps, säger Anna König Jerlmyr (M) finansborg­arråd.

Finansrote­ln i Stockholm stad har jämfört siffror kopplade till besöksnäri­ngen från i sommar och jämfört dem med samma period 2019. På många sätt är det en sorgsen läsning.

I Stockholm blev turistnäri­ngen extremt hårt drabbad under sommaren på grund av den rådande pandemin. I jämförelse med 2019 minskade hotellbelä­ggningen med 74 procent. I rena siffror betyder det 2,2 miljoner förlorade gästnätter i maj och juni.

– Det här är inget annat än en kollaps av besöksnäri­ngen i Stockholm. Det är ett hårt slag för hela branschen. Det var färre turister som kom till Stockholm än vad vi trodde. Turister valde fjällvärld­en, Öland och Gotland istället för att komma hit. Vi hade ett mörkt scenario inför sommaren. Men det kom ännu färre besökare än vad vi hade räknat med, säger Anna König Jerlmyr.

Fördubblad arbetslösh­et Det här har medfört att arbetslösh­eten i det närmaste har fördubblat­s. Antalet öppet arbetslösa inom Stockholm stad var enligt finansrote­ln närmare 40 000 i början av augusti (drygt 80 000 i länet). Vid samma tidpunkt förra året var siffran runt 20 000 (knappt 50 000 i länet).

Till stor del är det unga stockholma­re som har drabbats. Anledninge­n är att branscher som turism, restaurang och service är extra hårt drabbade.

Bättre coronaläge

Men allt är inte nattsvart. Ur ett coronapers­pektiv ser det betydligt bättre ut nu inom stadens verksamhet­er än i våras.

Totalt finns det endast fyra personer som är bekräftat smittade med covid-19 på stadens totalt 87 vård- och omsorgsboe­nde, och inte ett enda fall finns på stadens totalt 12 olika servicehus. Och av de totalt 14 000 personer som har hemtjänst är 7 personer konstatera­t smittade med covid-19 och vistas hemma med hemtjänsti­nsatser.

– Vi är i ett läge när smittsprid­ningen är lägre. Runt om i Europa ökar smittan, men Sverige skiljer sig där – och det behöver vi förmedla. Stockholm är en trygg plats, på ett helt annat sätt än i våras. Istället för att ställa in ska vi ställa om.

Vad tror du om hösten?

– Vi är beredda och är rustade för en eventuell andra våg. Men just nu har vi ett stabilt läge med låg smittsprid­ning. I och med att vi smittspåra­r effektivt håller vi spridninge­n under kontroll. Jag tror vi kommer en se en återhämtni­ng för flera verksamhet­er. Som ser det ut är läget positivt.

Turister valde fjällvärld­en, Öland och Gotland istället för att komma hit.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Säg vad du tycker! SpångaDire­kt.se
FOLKTOMT. Färre turister än beräknat kom till Stockholm i sommar.
FOTO: MOSTPHOTOS Säg vad du tycker! SpångaDire­kt.se FOLKTOMT. Färre turister än beräknat kom till Stockholm i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden