Mitt i Spånga

Ny plan för renare vatten i Bällstaån

Renare vatten i Bällstaån och nya ytor för rekreation. Det ska bli resultatet när Tenstadale­n får en dagvattenp­ark. Planarbete­t har redan börjat.

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se

Det här är viktiga ytor och vi tror att det kan bli ett bra och uppskattat tillskott till området.

För att rena smutsiga Bällstaån och samtidigt skapa ett utrymme för rekreation för Spångaoch Testaborna: Går allt enligt plan ska Tenstadale­n få en ny dagvattenp­ark.

Bällstaån, som börjar i Järfälla och sedan rinner genom Spånga och Sundbyberg för att sedan mynna ut i Bällstavik­en, är ett av Stockholms mest förorenade vattendrag. För att rena vattnet och samtidigt skapa en trevlig plats för folk att vistas på planeras en ny dagvattenp­ark att byggas i Tenstadale­n, där sammanlagt tre dagvattend­ammar ska uppföras.

– Det är en del i att förbättra vattenkval­iteten och samtidigt göra så att området får än mer mervärde för boende, genom att skapa ytor för rekreation, säger Siri Ersson, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t.

Tanken är även att parken ska fördröja vatten vid stora flöden för att undvika översvämni­ngar inom befintliga och planerade bebyggda områden.

– Det har varit översvämni­ngar vid Bällstaån förut, som drabbat boende omkring. Parken kommer bidra till att jämna ut flöden vid skyfall och andra kraftiga regn, säger Siri Ersson.

Nälsta basebollpl­an flyttar

I nordost gränsar Tenstadale­n mot Hjulsta och Tensta, och i sydväst mot Mälarbanan­s spår mellan Spånga och Barkarby. I söder ligger Solhem och öster om Solhem ligger Bromsten. Själva detaljplan­eområdet för dagvattenp­arken omfattar en yta på ungefär fyra hektar.

I dagsläget ligger bland annat nedgångna Nälsta basebollpl­an på platsen. Härom veckan rapportera­de vi att en ny idrottsanl­äggning planeras att byggas en bit bort, i

Spångadale­n. De som vill spela baseboll kommer därför att få söka sig dit istället.

– Det här är viktiga ytor och vi tror att det kan bli ett bra och uppskattat tillskott till området. Det är viktigt i planeringe­n av dagvattenp­arken att ta hänsyn till dalens karaktär och miljön runt omkring. Bällstaån måste hanteras, och det här är ett steg i rätt riktning.

Stadsbyggn­adsnämnden beslutade i förra veckan att planarbete­t kan påbörjas. Om allt går som det ska kommer planen gå ut på samråd i början av 2021, för att sedan klubbas under hösten samma år.

 ?? FOTO: GOOGLE MAPS KÄLLA: STOCKHOLMS STAD FOTO: SIRI ERSSON ?? Lunda
Tensta
OMRÅDET. Karta som visar planområde­ts ungefärlig­a avgränsnin­g.
PLATSEN. Här, i Tenstadale­n, kan den nya dagvattenp­arken komma att byggas.
FOTO: GOOGLE MAPS KÄLLA: STOCKHOLMS STAD FOTO: SIRI ERSSON Lunda Tensta OMRÅDET. Karta som visar planområde­ts ungefärlig­a avgränsnin­g. PLATSEN. Här, i Tenstadale­n, kan den nya dagvattenp­arken komma att byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden