Mitt i Spånga

Smarta tips för att göra återvinnin­gen till en del av inredninge­n.

Hemmaläge fyller stationern­a: ”De som är mest belastade töms mest”

- Klas Johansson tema@direktpres­s.se

Hemmaläget fortsätter och det ökar förstås antal förpacknin­gar som ska återvinnas. Men hur ska allt få plats, om man inte går tillräckli­gt regelbunde­t till en återvinnin­gsstation? Här kommer smarta tips för att göra återvinnin­g till en del av inredninge­n!

Det är viktigt att inte ställa något utanför då det snabbt leder till mer nedskräpni­ng och det kan bli svårt för tömningsbi­len att komma fram.

Platsbrist är en av de vanligaste orsakerna till att var femte förpacknin­g kastas i soptunnan i svenska hushåll enligt Förpacknin­gs- och Tidningsin­samlingen (FTI), som ligger bakom den årliga Sifo-undersökni­ngen Återvinnin­gsbaromete­rn.

Samtidigt visar coronapand­emin att svenskarna­s rese- och konsumtion­smönster påverkar insamligen

Gemfors som är chef för insamling på Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen.

Den senaste statistike­n visar att antalet insamlade förpacknin­garna ökat med 20 procent jämfört med samma tid förra året.

Platta ihop förpacknin­garna

Som konsument kan det innebära av förpacknin­gar. Antalet som återatt det kan vara svårt att vinns numera går att jämföra få plats med sina förpacknin­gar med ständig julhelg, när man kommer menar FTI. till en återvinnin­gsstation.

– Vi ökar antalet tömningDet man kan göra ar och försöker styra om så är att platta ihop sina att de stationer som är mest förpacknin­gar så mycket belastade töms mest, men det som möjligt och försöka går inte alltid så fort som TIDNINGAR. Redan återvunnet trycka in dem i behållarna. vi önskar, säger Fredrik returpappe­r.

– Om alla hjälps åt och plattar ihop sina förpacknin­gar så får mer plats. Det är också viktigt att inte ställa något utanför då det snabbt leder till mer nedskräpni­ng och det kan bli svårt för tömningsbi­len att komma fram och tömma behållarna, vädjar Fredrik Gemfors.

Det sker också ökande mängder av nedskräpni­ng och dumpningar som inte hör hemma på återvinnin­gsstatione­rna.

”Dumpning är ett lagbrott”

Återvinnin­gsstatione­rna är till för hushållens förpacknin­gar och tidningar. Farligt avfall, grov- och byggsopor samt andra hushållsav­fall ska lämnas på kommunens bemannade återvinnin­gscentrale­r.

– När annat avfall dumpas på en återvinnin­gsstation så är det ett lagbrott, dessutom tar det både tid och resurser som annars hade kunnat läggas på det faktiska tömnings och städningsa­rbetet, vilket är mycket olyckligt, säger Fredrik Gemfors.

 ?? FOTO: FTI | KÄLLA: FTI ?? REJÄLA KÄRL UNDER VASKEN. Den naturliga platsen för återvinnin­g. Men blir det för trångt, skapa lösningar på väggar, med tunnor eller lådor som är i din stil. Varför inte låta sommarens loppisfynd fyllas med till exempel plastförpa­ckningar?.
FOTO: FTI | KÄLLA: FTI REJÄLA KÄRL UNDER VASKEN. Den naturliga platsen för återvinnin­g. Men blir det för trångt, skapa lösningar på väggar, med tunnor eller lådor som är i din stil. Varför inte låta sommarens loppisfynd fyllas med till exempel plastförpa­ckningar?.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden