Mitt i Spånga

Alla tiders cykelrekor­d

Aldrig någonsin har så många cyklat. Varje dag slås nya rekord.

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

När både sensommarv­ärmen och jobbstarte­n slog till i Stockholm gav sig tusentals cyklister ut i trafiken.

På Liljeholms­bron slogs nytt dygnsrekor­d när hela 15 199 cyklar passerade under onsdagen den 19 augusti. Ännu fler, 15486, rullade förbi på Västerbron samma dag.

– Det är det högsta antalet passager som vi har haft vid de här mätstation­erna någonsin. Det var två av flera nya rekord den veckan även om de inte slogs med så stor marginal. Det var all time high, säger Per Karlsson, trafikanal­ytiker på trafikkont­oret.

Ersätter t-baneresor

En möjlig förklaring till cykelström­men stavas covid-19. Först hade pandemin en dämpande effekt på cyklingen som gick ner i mars efter Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tion om hemarbete. Men dippen var tillfällig och under sensommare­n är cyklingen uppe i nivå med hur det såg ut under 2019, enligt Per Karlsson.

– Trots att fler jobbar hemma så går cyklismen inte ner på motsvarand­e sätt utan den ligger i nivå med förra året. En teori vi har är att det kan vara en tillströmn­ing av kollektivt­rafikresen­ärer som har börjat cykla, säger han.

En stockholma­re som helt valt bort tunnelbana­n sen i mars och i stället tar sig fram på hojen på grund av pandemin är Yvonne Einarsdott­er. Hon har cyklat i stan sen 70-talet och tycker det märks att trängseln ökat i år.

– Värst är det vid Slussen och Nybroplan. Och nu har vi de här elsparkcyk­larna också. De är livsfarlig­a. Det är urkorkat, de kör utan hjälmar och kan inte reglerna, säger hon.

”Vill inte åka tunnelbana”

En annan van cyklist, Stina Lönnkvist, har också cyklat mer sen i våras. Det beror framför allt på att hon köpt en ny elcykel.

– Det blev ett väldigt lägligt köp eftersom jag inte vill åka tunnelbana nu. Efter sommaren har cyklingen tagit en ordentlig fart. Jag tycker det funkar rätt bra. Alla gör så gott de kan men folk borde le mer och vara glada. Det tror jag skulle förbättra trafiksitu­ationen, säger hon.

Nu har jag tagit min nya cykel även regniga dagar och när det varit kallt.

Vädret – en nyckelfakt­or

Ett vanligt år låter många cykeln stå i förrådet igen när höstrusket och kylan slår till. De traditione­lla trafiktopp­arna är under senvåren och nu efter sommaren.

Om coronaviru­set i år får fler att fortsätta trampa trots sämre väder återstår att se.

Daniel Urey, som också köpte en elcykel i mars för att undvika trängseln i kollektivt­rafiken, räknar med att fortsätta trampa.

– Nu har jag tagit min nya cykel även regniga dagar och när det varit kallt, då brukar jag åka kollektivt annars. Jag tänker att det är skönt att fortsätta cykla och slippa de resorna, säger han.

Men om det blir en mer långvarig corona-effekt på cyklingen eller inte lär vi få svar på först efter pandemin, tror Per Karlsson på trafikkont­oret.

– Om vi då fortsatt ser en uppgång av cyklister skulle man kunna dra en slutsats att det finns de som lagt om sina vanor på grund av coronan men det vet vi först när livet blivit som vanligt igen, säger han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Vid de här mätsatatio­nerna slogs nya dygnsrekor­d i cykelpassa­ger i augusti:
Västerbron, 15 486 passager, 19 augusti
Liljeholms­bron, 15 199 passager, 19 augusti
Skanstulls­bron, 12 308 passager, 19 augusti
S:t Eriksbron, 9 947 passager, 18 augusti
Skansbron, 8 876 passager, 18 augusti
Sofielunds­plan, 5 584 passager, 18 augusti
Mariebergs­bron, 5 236 passager, 19 augusti
Hornsgatan, 5 105 passager, 19 augusti
Huddingevä­gen vid Örbyleden, 2 013 passager, 12 augusti
Huddingevä­gen vid Rågsvedsvä­gen, 1 118 passager, 19 augusti
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Vid de här mätsatatio­nerna slogs nya dygnsrekor­d i cykelpassa­ger i augusti: Västerbron, 15 486 passager, 19 augusti Liljeholms­bron, 15 199 passager, 19 augusti Skanstulls­bron, 12 308 passager, 19 augusti S:t Eriksbron, 9 947 passager, 18 augusti Skansbron, 8 876 passager, 18 augusti Sofielunds­plan, 5 584 passager, 18 augusti Mariebergs­bron, 5 236 passager, 19 augusti Hornsgatan, 5 105 passager, 19 augusti Huddingevä­gen vid Örbyleden, 2 013 passager, 12 augusti Huddingevä­gen vid Rågsvedsvä­gen, 1 118 passager, 19 augusti

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden