Mitt i Spånga

Nu släpps publik in på teatern igen

LADDAT. Stor förväntan på en ovanlig höst i Vällingby

- Victor Malmcrona 070-091 23 42 victor.malmcrona@direktpres­s.se

I ett halvår har salongen stått tom. Men nu öppnar Stadsteate­rn i Vällingby för publik – självklart med coronarest­riktioner. Först ut är en barnförest­ällning.

Det är dags för en standup-klubb utanför tullarna, och jag hoppas den blir långvarig och en del av vår identitet.

Efter ett halvår utan publik har Stadsteate­rn Vällingby åter slagit upp portarna. Nu väntar en höst full av konst, kultur och humor.

Det råder febril aktivitet i foajén på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Vällingby. Scenografi ska på plats och spritstati­oner för handtvätt ska installera­s. Sedan i våras har teatern hållit stängt för publik, men i veckan välkomnade­s folk tillbaka in i lokalerna.

– I ett halvår har det känts lite som vi stått och stampat, och det är många som ryckt i dörren och frågat om och när vi öppnar. Så nu känns det lite nervöst och pirrigt att vara igång igen, säger Olof Hanson, konstnärli­g ledare för Kulturhuse­t.

Först ut att sättas upp är barnförest­ällningen Da-dada, för de allra minsta.

– Jag tror att hela teaterSver­ige frustar efter att få möta publik igen, och publiken vill möta konsten igen. Jag tror de vill uppleva något som inte är på en skärm, säger Ida Steén, som spelar i pjäsen.

Sittstrejk och humorkväll­ar

I höst kommer också Jag stannar till slutet, efter Fatemeh Khavaris bok, att sättas upp. Den handlar om sittstrejk­en på Mynttorget 2017, mot utvisninge­n av ensamkomma­nde unga till Afghanista­n.

– Det är en oerhört gripande och känslostar­k historia, som väcker frågor om var Sverige som land befinner sig nu. Pjäsen är ett sätt att försöka förstå och berätta vad som händer i vårt land, säger Olof Hanson.

Riktlinjer för corona

En sak som Olof Hanson ser fram mot är starten av en ny standup-klubb, Marika med vänner, med komikern Marika Carlsson.

– Det är dags för en standup-klubb utanför tulllarna, och jag hoppas den blir långvarig och en del av vår identitet. För många finns det trösklar till kulturen, och jag tror det här är ett sätt att ta sig över dem, säger Olof Hanson.

Dock väntar en liten annorlunda höst. Kaféet är bara öppet vid föreställn­ingar, och Folkhälsom­yndigheten­s riktlinjer ska följas. Bland annat innebär det att max 45 personer går in vid föreställn­ingar på stora scenen.

Det betyder att biljetter går åt snabbare än vanligt. Till exempel är den här säsongens bokmåndaga­r redan nästan helt utsålda. Men extrainsat­ta datum är inte aktuellt i nuläget, menar Olof Hanson.

– Vi ligger på maxkapacit­et av vad vi kan göra. Men under våren kanske vi får tänka över repertoare­n, säger han.

 ?? FOTO: VICTOR MALMCRONA ?? ÖPPET. ”Nervöst och pirrigt” att öppna igen, tycker Olof Hanson, konstnärli­g ledare för Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby.
FOTO: VICTOR MALMCRONA ÖPPET. ”Nervöst och pirrigt” att öppna igen, tycker Olof Hanson, konstnärli­g ledare för Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden