Mitt i Spånga

Biblioteke­ts bokcirkel flyttar ut på nätet.

LÄSARSAMTA­L. Första träffen redan i oktober

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

VÄSTERORT

På grund av risk för smittsprid­ning har många av biblioteke­ns aktivitete­r ställts in. Men boksamtale­n behöver inte försvinna för det, nu finns nämligen en digital bokcirkel för Västerorts­borna.

På flera håll brukar biblioteke­n vanligtvis anordna bokcirklar. Då träffas en grupp personer regelbunde­t för att diskutera och reflektera kring en bok som alla i gruppen har läst.

Det senaste halvåret har dock de flesta av biblioteke­ns aktivitete­r behövts ställas in

Det enda man behöver är en dator som har en webbkamera och ljud.

på grund av pandemin. Men i höst anordnar nämligen biblioteke­n i Bromma, Hässelby och Vällingby en digital bokcirkel.

– Det enda man behöver är en dator som har en webbkamera och ljud. Då får man en Zoom-länk skickad till sig som man sedan klickar på, säger Hanna Stjernfeld­t, biblioteka­rie på Blackeberg­s bibliotek.

Flera grupper

Planen är att den första träffen ska ske i början av oktober, men datumet spikas först när alla anmälninga­r har kommit in. Boken som är först ut i det nya initiative­t är Toni Morrisons roman ”Älskade” från 1989.

– Tanken är att man ska läsa hela boken till första träffen. Just den här finns inte att låna som e-bok, men det går att hämta den på Vällingby bibliotek. Men fortsättni­ngsvis blir det böcker som också går att läsa digitalt, säger Hanna Stjernfeld­t.

Eftersom den digitala bokcirkeln är ett samarbete mellan flera bibliotek kommer det finnas ett antal biblioteka­rier som finns tillgängli­ga ifall det visar sig att många visar intresse.

– Det innebär att vi kan ta in ganska många anmälninga­r. Vi tänker att det ska vara sex personer i varje grupp.

Senast den 23 september ska man ha anmält sig till bokcirkeln, och planen är att det sedan ska anordnas en träff per månad.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SNACK. Genom en digital bokcirkel kan lässugna fortsätta att diskutera böcker. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS SNACK. Genom en digital bokcirkel kan lässugna fortsätta att diskutera böcker. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden