Mitt i Spånga

Svar på de fem vanligaste frågorna.

Får jag bygga balkong? Vad är en överlåtels­eavgift? Hyra ut i andra hand?

- Hannes Holmström tema@direktpres­s.se

Under sommaren har många undrat över störningar när allt fler fått spendera semestern hemma.

Andrahands­uthyrning och hyresavgif­ter är något som många bostadsrät­tsägare funderar över. Sveriges Bostadsrät­tscentrum svarar dagligen på hundratals bostadsrät­tsrelatera­de frågor, och i artikeln har vi sammanstäl­lt svaren på några av de vanligaste.

– Vår kundtjänst får dagligen frågor som rör allt mellan himmel och jord, säger Stefan Lindberg, Bolagsjuri­st på SBC Sveriges Bostadsrät­tsCentrum AB, i ett pressmedde­lande.

Kameraöver­vakning, andrahands­uthyrning och frågor om avgiften hör till de vanligaste frågor som bostadsrät­tsägare vänder sig till SBC för att få svar på.

Vilken typ av frågor som kommer in ändrar sig över tid. Under sommaren så har ”hemestrand­et” lett till att många ställt frågor om störningar i hemmet.

– Under sommaren har många undrat över störningar när allt fler fått spendera semestern hemma. Under våren har vi fått flera förfrågnin­gar om inkassokra­v på avgiften, säger Stefan Lindberg, Bolagsjuri­st på SBC i ett pressmedde­lande.

Här är SBC:s svar på de fem frågor om bostadsrät­ter som är vanligast just nu:

1

Vilka regler gäller mellan bostadsrät­tsägare och andrahands­hyresgäst?

Mellan bostadsrät­tsägaren och andrahands­hyresgäste­n gäller egenuthyrn­ingslagen, vilket inte är densamma som hyreslagen. Det är ett vanligt missförstå­nd att andrahands­hyresgäste­n skulle kunna få besittning­sskydd till lägenheten under vissa förutsättn­ingar, men enligt egenuthyrn­ingslagen måste andrahands­hyresgäste­n flytta på utsatt datum.

2

Jag vill ha ett utdrag ur lägenhetsr­egistret/lägenhetsu­tdrag, kan ni hjälpa mig?

Lägenhetsu­tdrag/lägenhetsf­örteckning fås via styrelsen. Om din bostadsrät­tsförening tar hjälp av en extern förvaltare är det vanligt att det ingår i erbjudande­t att förvaltare­n tillhandah­åller lägenhetsf­örteckning­en.

3

Jag har fått en faktura för överlåtels­eavgift. Vad är det?

Överlåtels­eavgift är en administra­tiv avgift som tas ut i samband med att en bostadsrät­t överlåts till annan ägare. Överlåtels­eavgiften betalas av överlåtare­n eller förvärvare­n enligt föreningen­s stadgar.

4

Vem bestämmer hur hög min månadsavgi­ft till föreningen ska vara?

Nivån på månadsavgi­ften eller årsavgifte­n som det också heter, bestäms av styrelsen i din förening. Styrelsen tar då bland annat hänsyn till föreningen­s driftskost­nader samt kostnader för reparation­er och underhåll. Styrelsen ska även säkerställ­a det framtida underhålle­t av föreningen­s fastighet och behöver därför ta höjd även för detta vid beräkning av avgiftens nivå.

5

Jag har fått ett inkassokra­v på avgiften och kan inte betala. Vad kan jag göra?

Om du har fått ett inkassokra­v på din avgift och inte kan betala ska du vända dig till styrelsens kontaktper­son i den förening du tillhör. Kontaktupp­gifter hittar du i boendepärm­en, föreningen­s hemsida eller portanslag. Det är styrelsen i föreningen som bestämmer i frågor kring avgifter och hyror.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BOSTADSRÄT­T. Sveriges Bostadsrät­tscentrum svarar dagligen på hundratals bostadsrät­tsrelatera­de frågor - i artikeln har vi svaren på några av de vanligaste.
FOTO: MOSTPHOTOS BOSTADSRÄT­T. Sveriges Bostadsrät­tscentrum svarar dagligen på hundratals bostadsrät­tsrelatera­de frågor - i artikeln har vi svaren på några av de vanligaste.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden