Mitt i Spånga

Akropolis satsar för fullt på ny hemmaplan.

FRAMGÅNG. Västerorts senaste fotbollsst­järnor gör succé i Superettan

- Victor Malmcrona 070-091 23 42 victor.malmcrona@direktpres­s.se

Jag tycker vi slagit oss till ro bra här i Grimsta.

Västerorts­laget Akropolis har för första gången tagit sig upp i Superettan. Det innebar en flytt till Grimsta IP, så vi tog en sväng förbi för att ta tempen på laget på deras nya hemmaplan.

VÄSTERORT

Det ligger ett tätt duggregn över Grimsta IP. Hit, till BPland, har Akropolis flyttat efter förra årets drömsäsong i division 1.

– Vi gick som tåget förra säsongen. Vårt mål var att avancera till Superettan, och det är skitkul att vi gjorde det, säger Nicklas Maripuu, som det här året axlat rollen som lagkapten.

I Superettan har pressen ökat. Men hittills, med en halv säsong spelad, har Akropolis fortsatt skörda framgångar.

– Det är högre nivå och tuffare matcher, men jag tycker vi växt in i kostymen. Jag tror inte många räknat med att nu ha oss på fjärdeplat­sen. Men vi har också en bit kvar att gå, säger Nicklas Maripuu.

Spånga IP, den gamla hemmaplane­n, höll inte för Superettan­s krav. Så sedan fotbollssä­songen drog igång i juni har hemmaplane­n varit Grimsta.

Högerbacke­n Viktor Strand har spelat i Akropolis sedan 2011. Hemmaplan var då Akalla gårds bollplan.

– Då var vi mer som ett kompisgäng. I Akalla fanns det en väldigt familjär stämning. Nu är det mer profession­ellt, och jag tycker vi har slagit oss till ro bra här i Grimsta, säger han.

Tomma läktare

Under säsongen har coronapand­emin gjort att alla matcher spelats utan publik, vilket spelarna menar har varit tråkigt.

– Det är trist att inte ha åskådare, varken hemma eller borta. Fotboll ska spelas med publik, säger Nicklas Maripuu.

– Men en liten fördel för oss är att vi inte hade så mycket publik innan heller. Vi hade några få, men de var högljudda och vi saknar dem, säger Viktor Strand.

Nya mål

Den som ska leda Akropolis till framgångar i Superettan är nyrekryter­ade tränaren Giannis Christopou­los.

Hans uppdrag är att skapa ett lag som kan stanna i Superettan.

– Jag började ändra hur laget arbetar, byggde upp deras fysik från grunden och gav spelarna en mer profession­ell mentalitet. De behövde gå från semiproffs till proffs, säger han.

Giannis Christopou­los tycker också han fått en bra grupp spelare på hand.

– Det är ett bra gäng killar, som gillar att arbeta hårt och förbättras. De är bra stämning i omklädning­srummet, och det märks på planen. De är som en familj, säger han.

Tid för träning

Pandemin, som sköt upp säsongssta­rten till juni, har varit till Akropolis till hjälp, menar Giannis Christopou­los.

– Vi fick många fler månader att förbereda oss, corona hjälpte oss på det sättet. I juni kunde vi använda allt vi lärt oss, och det har gått bra hittills.

Och i dagsläget pekar det mesta på att Akropolis är i Grimsta för att stanna.

– Jag lovar att vi kommer spela och jobba hårt för att hålla oss på en hög nivå som våra fans kan vara stolta över, säger Giannis Christopou­los.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FRAMTIDEN. Tränaren Giannis Christopou­los (övre bilden) ska etablera laget i Superettan.”Lite speciellt är det, det är ändå deras arena”, säger Akropolis lagkapten Nicklas Maripuu (nedre bilden) om att dela hemmaplan med BP.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FRAMTIDEN. Tränaren Giannis Christopou­los (övre bilden) ska etablera laget i Superettan.”Lite speciellt är det, det är ändå deras arena”, säger Akropolis lagkapten Nicklas Maripuu (nedre bilden) om att dela hemmaplan med BP.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden