Mitt i Spånga

Från sittstrejk till scenkonst

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se

2017 sittstrejk­ade Fatemeh Khavari mot utvisninga­rna av afghanska ungdomar. Nu blir hennes historia pjäs i Västerort.

Det har varit känslosamt.

HUSBY/VÄLLINGBY

Sommaren 2017 blev Fatemeh Khavari rikskänd, när hon tillsamman­s med andra unga sittstrejk­ade på Mynttorget för att protestera mot utvisninga­rna av afghanska ungdomar. Nu ska boken om hennes liv sättas upp som pjäs.

För två år sedan skulle skådespele­rskan Oldoz Javidi köpa en födelsedag­spresent till en vän, och fastnade för en bok med ett vackert omslag och en gripande titel: Jag stannar till slutet. Samma kväll skulle hon slå in paketet men tänkte bara skumma igenom baksidan av boken först – vad var det egentligen hon köpt?

– Flera timmar senare satt jag kvar på samma ställe; jag kunde inte lägga den ifrån mig. Sedan slog jag in den ändå och gick och la mig, men var tvungen att gå upp och riva upp paketet igen, säger hon.

Kan påverka och förändra Boken var skriven av Fatemeh Khavari, som är född och uppvuxen i Iran, med ursprung i Afghanista­n. 15 år gammal kom hon till Sverige, och som 17-åring startade hon organisati­onen Ung i Sverige, och anordnade den väldigt uppmärksam­made 58 dagar långa sittstrejk som började på Mynttorget i Gamla stan.

Lite senare skrev Fatemeh boken om demonstrat­ionen och sitt liv.

– Personen jag skulle ge bort boken till var dramatiker­n Stina Oscarson. Jag bad henne skriva en monolog av innehållet, säger Oldoz Javidi.

Regissören Tereza Andersson, som vid den tidpunkten var relativt trött på teater, fick sedan frågan om att regissera.

– Och det har jag inte ångrat. Den här historien kan hjälpa till att påverka och förändra vår omvärld. Jag hade varit dum i huvudet om jag inte sagt ja, säger hon.

Inte bara en föreställn­ing Den 19 september har pjäsen premiär. Rollen som Fatemeh Khavari spelas av Oldoz Javidi själv, och på scenen finns även fyra killar som alternerar som statister. De var själva med under sittstrejk­en 2017.

– Det har varit känslosamt. Det blir väldigt påtagligt eftersom vi har killarna med oss; det här är deras liv, oron de måste leva med. Det blir aldrig reducerat till att bara vara en föreställn­ing, säger Tereza Andersson.

Oldoz Javidi är säker på vad hon vill förmedla från scenen.

– Medan jag läste boken grät jag högt, jag svor, jag var arg, men också fylld av kraft av tanken att förändring är möjligt, även när man är på noll. Det är det jag vill säga till de som ser pjäsen. Och personerna föreställn­ingen berör från början – de ensamkomma­nde – hoppas jag känner kärlek.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FÖRESTÄLLN­ING. Regissören Tereza Andersson och skådespele­rskan Oldoz Javidi, i Jag stannar till slutet. ”Den här historien kan hjälpa till att påverka och förändra vår omvärld”, säger Tereza Andersson.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FÖRESTÄLLN­ING. Regissören Tereza Andersson och skådespele­rskan Oldoz Javidi, i Jag stannar till slutet. ”Den här historien kan hjälpa till att påverka och förändra vår omvärld”, säger Tereza Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden