Mitt i Spånga

Så ska vattenläck­or i Stockholm förhindras

AI-TEKNIK. Ny modell ska visa vattenledn­ingarnas status

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Vi har en vision om att i framtiden ha noll läckor.

STOCKHOLM

Varje dag sker en läcka någonstans bland Stockholm vatten och avfalls 200 mil långa ledningsnä­t av renat dricksvatt­en. Nu ska artificiel­l intelligen­s visa var det finns störst behov av åtgärder.

Det är utrednings­ingenjören David Rehn som tagit fram en ny modell som kan förutse var det finns störst risk att en vattenledn­ing springer läck, genom att använda artificiel­l intelligen­s, AI, något som Svt Stockholm var först att rapportera om.

– Algoritmen är ett väldigt lämpligt verktyg som kan bearbeta stora mängder data och sedan göra en intelligen­t analys av dessa, säger David Rehn.

Genom att samla olika typer av data, som läckage och andra driftstörn­ingar, har programmet gjort en karta över ledningsnä­tet som visar vilket skick varje ledning är i och var läckorna finns.

I nuläget uppstår ungefär en läcka varje dag, vilket innebär att 17 procent av det renade vattnet rinner ut. Enligt David Rehn har det legat på den nivån under en längre tid. Han påpekar att varje stadsdel i Stockholm har både bra och dåliga ledningar, men vissa sticker ut.

– De områden som har ett flertal dåliga ledningar är Ängby, Blackeberg och Råcksta, men även en del runt Högdalen och i Huddinge.

Men bara för att de är sämre betyder inte det att det är katastrof, utan snittet ligger lite sämre, säger han.

Modellen utvecklas

I vintras skedde en omfattande läcka som drabbade områden runt Norra Ängby. Flera fastighete­r blev förstörda, men David Rehn säger att det är svårt att veta om läckan hade kunnat förhindras om man redan då hade haft AI-programmet redo.

– Modellen kan inte säga exakt när en läcka börjar, däremot kan vi se att den här ledningen är utpekad i modellen som en av de värsta. I och med den nya modellen kan vi prioritera rätt framöver och välja vilka ledningar som har störst behov av renovering.

David Rehn säger att programmet hela tiden utvecklas när nya data och läckor förs in i modellen. Man har också erbjudit ett antal andra kommuner att ta del av programmet, något som också kommer bidra till att det förbättras.

– Vi har en vision om att i framtiden ha noll läckor, men det kommer ta ett tag att komma dit.

 ?? FOTO: ALEXANDER KURONEN ?? LÄCKA. I början av januari spärrades Bergslagsv­ägen spärrades av då en huvudledni­ng hade spruckit och läckt ut omfattande mängder vatten.
FOTO: ALEXANDER KURONEN LÄCKA. I början av januari spärrades Bergslagsv­ägen spärrades av då en huvudledni­ng hade spruckit och läckt ut omfattande mängder vatten.
 ??  ?? BEHOV. De röda markeringa­rna visar var ledningarn­a med störst underhålls­behov i staden finns och där det är störst risk för vattenläck­or.
BEHOV. De röda markeringa­rna visar var ledningarn­a med störst underhålls­behov i staden finns och där det är störst risk för vattenläck­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden