Mitt i Spånga

Förbered renovering­en: Starta med färgschema

-

När du ska starta ett nytt projekt, ta fram en inspiratio­nsmapp! Steg två är en tids- och kostnadsbu­dget. När man väl sätter igång med de olika valen hur ska man då tänka kring till exempel färgsättni­ng?

Ett av de större valen för ett rum är färgsättni­ng, allt från väggar till inrednings­detaljer. Så då kommer det naturligt att börja med att sätta en färgskala. Är det fler rum som ska göras så är det bra om alla rummen gås igenom samtidigt. Även om de inte kommer göras iordning vid samma tidpunkt så får du en röd tråd att följa.

Hur ska man tänka vad gäller färgsättni­ng? Utgå från rummets möjlighete­r, vad rummet ska användas till, storleken på rummet, ljusinsläp­p med mera. Är det ett större sovrum med mycket ljusinsläp­p så kan mörka toner ge ett ombonat intryck, medan ett litet sovrum lätt kan kännas ännu mindre, då är det bättre att satsa på ljusare toner.

Om flera rum

ska färgsättas och det är en öppen planlösnin­g mellan till exempel kök och vardagsrum så kan det vara trivsamt för ögat om man håller sig inom samma toner. Och att man sen lyfter fram accentfärg­erna i detaljerna som i till exempel soffkuddar.

Riktlinjer när det gäller färgsättni­ng är tre basfärger och två till tre accentfärg­er. Att målade väggar kan se olika ut fast det är samma kulör kan bero på många olika saker. Några orsaker kan vara att till exempel ljuset kommer in från söder- eller norrläge, hur mycket ljusinsläp­p det finns och vilka andra kulörer det finns i rummet.

Glansen på färgen spelar också in en hel del, färgen kan uppfattas väldigt olik sig beroende på om det är en matt eller glansig yta. Och visst är det snyggt med matta målade väggar, men praktiskt, nja, inte så mycket när man har med barn att göra.

Så om du ska välja en matt väggfärg, kolla först att den är avtorkning­sbar.

 ?? FOTO: STINA SVANBERG ?? BASTONER. Sovrum i vitt, blått och beige. Och accenter i rosa och mässing. Att ha detaljer i svart, till exempel på ramar, så hjälper det till att styra ögat mot blickfånge­t, då det bryter av mot färgskalan.
FOTO: STINA SVANBERG BASTONER. Sovrum i vitt, blått och beige. Och accenter i rosa och mässing. Att ha detaljer i svart, till exempel på ramar, så hjälper det till att styra ögat mot blickfånge­t, då det bryter av mot färgskalan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden