Mitt i Spånga

Bakom kulisserna på Ulvsunda kvarn

Nu ska Ulvsunda kvarn få ny färg och en efterlängt­ad vinge. Häng med in i historiska byggnaden.

- Ella Söderberg ella.soderberg@mitti.se

Många som har åkt förbi den åttakantig­a kvarnen som står på Kvarnberge­t har märkt att den länge saknat en vinge. Men i slutet av året ska byggnaden återigen stå komplett.

Ulvsunda kvarn stod ursprungli­gen på Kvarnbacke­n norr om Lillsjön, cirka tre kilometer nordväst om där den står i dag, korsningen Kvarnbacks­vägen/Ulvsundavä­gen. Det var ägaren till Bällsta gård som 1855 gav i uppdrag att bygga kvarnen. Omkring 1890 blåste en storm sönder vingarna, och 1912 kom ytterligar­e en storm, så kraftig att hela kvarnbyggn­aden knäcktes.

När Bromma flygplats byggdes på 30-talet var kvarnen tvungen att flytta cirka 100 meter. I dag är den sliten och behöver kärlek, på ena sidan har någon klottrat. För två år sedan omhänderto­gs en av vingarna som var trasig.

Men för några veckor sedan sattes en byggställn­ing upp, för under hösten ska den renoveras utvändigt.

– Fasaden ska putsas och målas i klassisk falu rödfärg. Även den saknade vingen ska på plats igen, det är ju lite av en kvarns identitet, säger Niklas Loason, teknikförv­altare på fastighets­kontoret som äger kvarnen.

Högt kulturhist­oriskt värde

Eftersom Stadsmusee­t har bedömt att kvarnen har ”synnerlige­n högt kulturhist­oriskt värde”, har fastighets­kontoret haft en dialog med antikvarie­r för att försäkra sig om att den får rätt kulör.

Niklas Loason beskriver Ulvsunda kvarn som ett landmärke, och en del av Brommas historia. Kvarnen är en så kallad stolpkvarn, vilket innebär att överdelen där vingarna sitter kan roteras beroende på hur vinden blåser.

– Den fanns här före vägarna som går framför kvarnen. Det är kul att olika tidsepoker möts, samma gäller i exempelvis Margaretel­unds gård, där var det tidigare äppelodlin­gar, nu är det båtuppstäl­lningsplat­ser.

Inuti kvarnen har tiden stått stilla. Det är mörkt, elen som tillfällig­t ska dras hit för att kunna påbörja upprustnin­gen har inte hunnit installera­s.

På golvet ligger de stora stenar som användes för att mala mjölet när kvarnen var i bruk. En brant trappa leder till övervåning­en. Här finns stora kuggar i trä som användes för att få överdelen av kvarnen att rotera. En plåtskyffe­l med ett långt träskaft och någon form av slev hänger i taket över några balkar.

Kul att kvarnen engagerar allmänhete­n och att de bryr sig om sitt närområde.

Engagerar allmänhete­n

Även om utsidan ska få sig ett lyft, finns det inga planer på att göra något inuti. Att öppna kvarnen för allmänhete­n med exempelvis en kaféverksa­mhet, vilket diskuterat­s i den nyligen uppbyggda kvarnen i Vallentuna, kräver att man drar vatten dit, något som är svårt med tanke på det geografisk­a läget.

– Kvarnen är också en gammal byggnad och det handlar om säkerhetsa­spekten, säger Niklas Loason.

Samtidigt säger han att det är flera Brommabor som har hört av sig och undrat vad som ska hända med kvarnen.

– Det är kul att kvarnen engagerar allmänhete­n och att de bryr sig om sitt närområde. Det är något som också staden måste bidra till, säger han.

Planen är att starta snickerioc­h målningsar­bete i nästa vecka, och att kvarnen ska stå färdig sista veckan i november.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KOMPLETT. Ulvsunda kvarn ska äntligen få tillbaka sin saknade vinge. I slutet av november kommer den stå som ny, i alla fall på utsidan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KOMPLETT. Ulvsunda kvarn ska äntligen få tillbaka sin saknade vinge. I slutet av november kommer den stå som ny, i alla fall på utsidan.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? POSITIV. Niklas Loason tycker att det är kul att Brommaborn­a är engagerade i sin kvarn.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON POSITIV. Niklas Loason tycker att det är kul att Brommaborn­a är engagerade i sin kvarn.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden