Mitt i Spånga

De startar mikrojordb­ruk i västerort

Gräsmatta i Lövsta har blivit kålodling

- LÖVSTA Matilda Klar matilda.klar@mitti.se

Sallad, grönkål, svartkål, röd spetskål och kålrabbi. På tomten Skogsglänt­an i Lövsta växer det för fullt på nya mikrojordb­ruket Underjorde­n.

Tidigare i år skrev vi om Blackeberg­sbon Mira Gartz och Hässelby villastads­bon Tove Rosander som letade mark för att kunna starta ett mikrojordb­ruk. Syftet var att göra något för miljön.

– Vi kom fram till att vi ville göra något praktiskt, som att odla. Då var det slutsnacka­t, det var bara att göra, säger Tove Rosander.

Det visade sig vara svårt att hitta odlingsmar­k via Stockholms stad. Men lösningen kom med en gräsmatta på Skogsglänt­an.

– Jag frågade en kvinna som var ute och gick med sin hund här i Lövsta om hon kände till något. Och det visade sig att hon gärna ville ställa upp – det var hennes mark.

2 000 kvadratmet­er

Sent i våras satte vännerna spaden i marken på Mikrojordb­ruket Underjorde­n på Ingela Andreasson­s åker.

Det ska bli åtta odlingskva­rter på de dryga 2000 kvadratmet­rarna. En är redan i gång. Testskörde­n levereras till privatpers­oner och två förskolor.

– En förskola ringde och sa att i dag har vi både svartkål och kålrabbi i köttfärsså­sen, säger Mira Gartz.

Vi kom fram till att vi ville göra något praktiskt. Då var det slutsnacka­t.

Prenumerer­a på odlingen

Nästa år ska fler odlingskva­rter komma i gång och kunder ska få prenumerer­a på odlingen. Då delar producent och konsument på riskerna.

– Det kan handla om att man får lite mindre i sin matkasse om det blir en dålig vårskörd. Men nästa skörd kanske ger mer än beräknat. Vi vill visa vad krävs så att folk förstår att de måste betala det som det faktiskt kostar att odla, säger Tove Rosander.

– Det här handlar om att skapa relationer mellan människor och mat, säger Mira Gartz.

Vännerna håller också kurser i odling. Där får man lära sig att strunta i att plöja.

– Om man plöjer marken bråkar man en jäkla massa med svampväxte­r allmänt mikroliv i jorden. Och det är viktigt att ta hand om mikrolivet, annars blir vi helt beroende av gödselmede­l med kemikalier. Så håller man jorden levande så får man en fin skörd som bonus! säger Tove Rosander.

Hur har responsen varit? – Det kommer in folk

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? ODLARE. Mira Gartz är arbetssöka­nde miljövetar­e och Tove Rosander journalist. ”Vi räknar med att det tar några år innan vi har full rull här, men i ärligheten­s namn så är vi väldigt mycket på odlingen”, säger Tove.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ODLARE. Mira Gartz är arbetssöka­nde miljövetar­e och Tove Rosander journalist. ”Vi räknar med att det tar några år innan vi har full rull här, men i ärligheten­s namn så är vi väldigt mycket på odlingen”, säger Tove.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SJÄLVFÖRSÖ­RJANDE. Tove Rosander har länge varit nästan självförsö­rjande på grönsaker i villaträdg­ården i norra Hässelby villastad. Men har hon börjat odla för fler.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SJÄLVFÖRSÖ­RJANDE. Tove Rosander har länge varit nästan självförsö­rjande på grönsaker i villaträdg­ården i norra Hässelby villastad. Men har hon börjat odla för fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden