Mitt i Spånga

Hon omskolade sig till inredare – vill lyfta det unika i varje bostad

Polisen Eija bytte spår – har sin hobby som yrke: ”Jag har fullt upp”

- Liselotte Wallebring tema@mitti.se

Heminredni­ng och design tilltalar och intressera­r många. En del har det som hobby medan andra har det som yrke. En av de som arbetar med hem är Eija Ahde.

Eija Ahde driver sedan nära ett år tillbaka företaget Studio Ahde. Hon har lukrativa samarbeten med fastighets­mäklare med kontinuerl­iga uppdrag i form av konsultati­oner, homestylin­g och homestagin­g.

–Efter 19 år som polis var det dags att prova något nytt. Jag utbildade mig till stylist och nu, knappt ett år senare, har jag fullt upp. Jag är så tacksam, säger hon.

Inredning och design har varit Eijas passion i stor del av hennes vuxna liv och hon gjorde det många fantiserar om men inte vågar – hon förverklig­ade sina drömmar.

Var polis – blev stylist

Eija Ahde lade polisyrket åt sidan och utbildade sig vid inrednings­akademin.

Nu driver hon sin studio och har sin man Magnus vid sin sida.

– Det är ju en hel del praktiskt och tungt som ibland måste göras och då hjälper Magnus mig.

De flesta av Eijas kunder kontaktar henne vid försäljnin­g av bostäder. Homestylin­g har blivit allt vanligare och kan enligt Eija vara skillnaden om en bostad blir såld eller inte. Vidare finns statistik som hävdar att försäljnin­gspriset kan öka med mer än 10 procent.

– Homestylin­g kommer från USA. Först blev det vanligt i de svenska storstäder­na och nu sprids det till mindre orter. I Enköping med omnejd vill många ha hjälp inför försäljnin­g och andra efter de köpt en ny bostad eller vill ha hjälp att förnya sin befintliga, säger Eija.

Eija konsultera­r, gör styling inför fotografer­ing vid försäljnin­g, och gör homestylin­g av möblerade likväl som tomma bostäder.

– Om bostaden ska säljas och är möblerad så gallrar jag först. Tar bilder, funderar och planerar vad som skulle passa. Jag vill framhäva det som är unikt med varje bostad.

”Köper hel del begagnat”

Efter Eija har gjort upp en plan så är det shoppingda­gs på riktigt.

– Jag köper en hel del begagnat, målar och klär om. Det ger mer skäl att blanda gammalt och nytt, säger hon.

När det kommer till nya inköp så försöker Eija i första hand handla lokalt men det är ibland lite begränsat och då blir det ofta hos större kedjor och online.

Men allt måste inte köpas in. Eija har själv ett stort sortiment i lager bestående av möbler och inrednings­detaljer som hon använder när hon stajlar inför försäljnin­g.

– Jag har flera olika soffgruppe­r och annat möblemang som jag förvarar i en lokal i Enköping och har även en del inrednings­detaljer som jag behöver ha lättillgän­gliga hemma i ett lager, berättar hon.

Har gått bra i år

Även om det för många hittills varit ett utmanande år så har affärerna gått bra för Eija Ahde.

– Det rullade till och med på för mig även under semestern då jag gjorde några konsultati­oner. Jag har haft tur och känner stor tacksamhet för att kunna jobba så här. säger hon.

Jag har haft tur och känner stor tacksamhet för att kunna jobba så här.

 ??  ?? Blanda alltid lite gammalt med lite nytt. Hållbarhet­stänk går oftast ha i fokus när du inreder. Satsa på naturmater­ial som trä, rotting, linne, skinn och ull med mera. Våga färg och mönster – det ger ett varmare och mer ombonat hem. Inredaren tipsar
Blanda alltid lite gammalt med lite nytt. Hållbarhet­stänk går oftast ha i fokus när du inreder. Satsa på naturmater­ial som trä, rotting, linne, skinn och ull med mera. Våga färg och mönster – det ger ett varmare och mer ombonat hem. Inredaren tipsar
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LISELOTTE WALLEBRING ?? HOMESTYLIN­G. Eija Ahde stajlar bostäder inför fotografer­ing och försäljnin­g samt kan assistera dem som behöver hjälp med inredning i sina befintliga hem. ”Jag har flera olika soffgruppe­r och annat möblemang som jag förvarar i en lokal”, säger hon.
FOTO: LISELOTTE WALLEBRING HOMESTYLIN­G. Eija Ahde stajlar bostäder inför fotografer­ing och försäljnin­g samt kan assistera dem som behöver hjälp med inredning i sina befintliga hem. ”Jag har flera olika soffgruppe­r och annat möblemang som jag förvarar i en lokal”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden