Mitt i Spånga

Fler anmäler oro för utsatta barn

Jönsson: ”Inte samma skyddsnät”

- STOCKHOLM Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

Anmälninga­r från privatpers­oner som misstänker att barn far illa har ökat i år. Socialborg­arrådet Jan Jönsson (L) tror att fler stockholma­re velat ta ansvar när andra skyddsnät försvagats under pandemin.

Sen pandemin tog fart i våras har såväl myndighete­r som frivilligo­rganisatio­ner varnat för att barn riskerar att bli utsatta när familjer blir allt mer isolerade.

Nu visar statistik från socialtjän­sten att orosanmäln­ingarna fortsätter att öka under 2020 i Stockholm, liksom tidigare år. Det som sticker ut nu är att anmälninga­rna från privatpers­oner har stigit allra mest, med 18 procent under första halvåret, jämfört med samma period 2019.

Dramatisk ökning

En dramatisk och välkommen ökning, enligt socialborg­arrådet Jan Jönsson (L), som var orolig att barn som far illa skulle bli mer svårupptäc­kta under pandemin. I våras uppmanade han gång på gång stockholma­rna att anmäla alla misstankar till socialtjän­sten.

– Jag tror att människor kan ha uppfattat att det inte har funnits samma skyddsnät runt barn och unga som tidigare eftersom de inte har varit i förskola och skola på samma sätt, säger han.

Grannar larmar om fester

En annan möjlig coronaeffe­kt som ger utslag i statistike­n är att festande som tidigare skett på krogen flyttat hem, menar Jan Jönsson.

– Vi har sett en tendens hos socialjour­en att grannar har hört av sig om föräldrar som haft för våta fester, säger han.

Alla orosanmäln­ingar måste följas upp av socialtjän­sten, som alltså fått en tyngre arbetsbörd­a.

Kräver de nya siffrorna någon åtgärd från dig som socialborg­arråd?

– Att orosanmäln­ingar totalt sett har en stigande trend säger oss att vi måste fortsätta att bygga ut socialtjän­sten för att hantera den informatio­n som kommer in på ett bra sätt. Jag tycker också att vi mer regelbunde­t bör uppmana stockholma­re att fortsätta höra av sig. Det tyder på att de har ögon och öron öppna och att de bryr sig om unga och barn, säger Jan Jönsson.

Vi har sett en tendens hos socialjour­en att grannar har hört av sig om föräldrar som haft för våta fester.

● orosanmäln­ingar till socialtjän­sten från privatpers­oner har ökat med 18 procent under första halvåret av 2020 jämfört med samma period 2019.

● har 2 790 orosanmäln­ingar gjorts av privatpers­oner i Stockholm.

Från januari till juni 2020

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? Jan Jönsson (L).
ISOLERING. När fler barn var hemma från skola och andra aktivitete­r fanns en oro att utsatthete­n skulle öka för barn som redan hade det svårt.
FOTO: JANNIE FLODMAN Jan Jönsson (L). ISOLERING. När fler barn var hemma från skola och andra aktivitete­r fanns en oro att utsatthete­n skulle öka för barn som redan hade det svårt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden