Mitt i Spånga

Svandammen blir scen för deckare

Spångaprof­ilen Pernilla van der Capellen ger ut bok om en mordgåta med lokala konflikter som inspiratio­n.

- SVANDAMMEN, SPÅNGA

Att skriva är en rolig avkoppling, men jag tror inte jag kan försörja mig på det.

På marken ligger höstlöv. Det är småkyligt i luften. Hon har vit kappa, glasögon, och axelväska. Hon heter Pernilla van der Capellen, är 42 år och bosatt här i Solhem.

Som ordförande i den lokala villaägare­föreningen är hon inte ett okänt namn lokalt.

Trafiken borta på Sörgårdsvä­gen är måttlig, enstaka bilar åker förbi. Vi hälsar på pandemivis, kort och utan fysisk kontakt.

Det är intresset för lokala frågor som har inspirerat henne till boken, säger hon.

– Jag gillar att engagera mig.

Det tog henne sju år att skriva deckaren, En hackkyckli­ngs hämnd, varav två år mer intensivt när hon färdigstäl­lde manuset. 2019 var hon klar.

I det här påhittade fallet leder det fram till ond bråd död. Själva mordet upptäcks här i Svandammsp­arken, i centrala delarna av Spånga. En man hittas liggande i vattnet av några barn som kommit till dammen för att segla med barkbåtar.

Kamp mot myndighete­r

Idéen till boken har hon fått genom sitt engagemang i det lokala samhället.

I Spånga har hon funnit flera exempel på en ofta ojämn kamp mellan förortsmän­niskan och myndighete­r. De avstycknin­gar av villatomte­r som förekommer i stadsdelen, ibland på ett i hennes tycke lyckat sätt, ibland på ett mindre lyckat sätt, kan ofta vara resultatet av att den enskilde stått sig slätt mot myndighete­rnas maskineri, låter hon förstå.

Miljön hon har valt som mordplats i boken, Svandammsp­arken, verkar närmast som gjord för en deckare, särskilt en så här mulen och folktom oktoberdag när vassen i dammen spretar mot den grå skyn.

Började skriva i omklädning­srum

Det var under perioden som småbarnsfö­rälder som hon började att skriva på boken, i omklädning­srum i väntan på att barnen skulle träna klart, och på tåget på väg till eller från jobbet.

– Jag klarar att skärma av mig, konstatera­r hon.

Sin skrivarglä­dje upptäckte hon redan i skolan, när uppgiften var att skriva uppsats. Det hon gillar mest i skrivproce­ssen är miljöbeskr­ivningar, att för sitt inre måla upp miljöer som hon sedan levandegör i texter.

Hårdkokt och mys

Genren kallas feelgood-deckare, där en del av ingrediens­erna inte enbart är hårdkokt utan också lite mys, för att nå en bredare läsekrets.

Det här aktuella manuset har hon skickat in till flera förlag men överallt fått nej. Ett förlag tyckte att det var för lite blod, att hon fick bestämma sig om hon skulle skriva en feelgood-deckare, eller en hårdkokt kriminalro­man.

Pernilla van der Capellen har dock inte låtit sig avskräckas utan har tryckt upp boken på egen bekostnad. Nu säljer hon boken i en lokal blomsterha­ndel. Nu har hon däremot fått klart med ett förlag som kommer ge ut den som ljudbok.

Har du fått reaktioner?

– Några har sagt att de tycker boken är jättebra. Men det vore kul att få fler reaktioner.

Nu har hon en ny bok på gång. Men hon satsar inte på att bli en ny Camilla Läckberg, säger hon.

– Att skriva är en rolig avkoppling, men jag tror inte jag kan försörja mig på det.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? ENGAGERAD. Pernilla van der Capellen, Solhem, hittar inspiratio­n till sitt skrivande i lokala konflikter, som byggplaner i Spånga. En sådan konflikt leder till ett grovt brott i hennes bok ”En hackkyckli­ngs hämnd”, där miljön bland annat har hämtats från Svandammen.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ENGAGERAD. Pernilla van der Capellen, Solhem, hittar inspiratio­n till sitt skrivande i lokala konflikter, som byggplaner i Spånga. En sådan konflikt leder till ett grovt brott i hennes bok ”En hackkyckli­ngs hämnd”, där miljön bland annat har hämtats från Svandammen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden