Mitt i Spånga

Så vill SL göra om kollektivt­rafiken i Spånga.

Nu har samrådet för det planerade tolvvåning­shuset i Spånga centrum avslutats. Privatpers­oner som har lämnat synpunkter vill att bygget stoppas – men så blir det inte, enligt staden som nu går vidare med planerna. Samrådet är nu avslutat.

- SPÅNGA CENTRUM Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se 08-550 550 87

Tiden har gått ut för att lämna synpunkter på förslaget att bygga ett tolvvåning­shus i Spånga centrum. Nu börjar staden en sammanstäl­lning av inkomna synpunkter. Den 10 december väntas stadsbyggn­adsnämnden godkänna bygget.

För den som fortfarand­e vill göra sin röst hörd finns möjlighete­n efter nyår. Då ska detaljplan­en upp för beslut i stadsbyggn­adsnämnden. Om den klubbas finns då möjlighet att överklaga.

Flera hörde av sig

När remisstide­n gick ut hade, förutom ett antal myndighete­r, även flera privatpers­oner och en bostadsrät­tsförening hört av sig.

Synpunkter­na från de olika myndighete­rna har mest handlat om tekniska frågor, som buller och geoteknisk­a frågor. Privatpers­onerna och en bostadsrät­tsförening har däremot varit mer kritiska. De vill alla stoppa huset, med motivering­arna att byggnaden är för hög och att parkerings­platser försvinner.

Stockholms stads byggnadsnä­mnd lär troligen inte att lyssna på dem. Stadens översiktsp­lan väger tungt, enligt Yasaman Ghanavi, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t.

– Det är en bedömning vi gör utifrån platsens förutsättn­ingar. Det är ett centralt läge, och det är nära kommunikat­ioner. Vi bedömer att det är en lämplig plats för utbyggnad. Förslaget blir detsamma med några mindre justeringa­r. Vi ser inte behovet av en större revidering, säger Yasaman Ghanavi.

”Ingen brist på p-platser”

Staden har inga farhågor om att höghusbygg­et skapar brist på p-platser.

– Vi har en utredning som visar att antalet befintliga parkerings­platser tillsamman­s med de nya som planeras göra att utbudet blir detsamma som i dag, säger Yasaman Ghanavi.

Allmänhete­ns synpunkter sedan tidigare, att ett tolvvåning­shus förändrar stadsbilde­n i Spånga centrum, är inte heller det ett tillräckli­gt argument, enligt staden.

– Vi tycker att området runt stationen har fått en annan karaktär under 2000-talet. Platsen tål storskalig­het. Området nordväst om planområde­t har bostadshus som är högre än resten av bostadsbyg­gnaderna i Spånga.

Från 15 till 12 våningar

Till viss del har staden lyssnat på kritikerna. Höghuset var från början tänkt att få 15 våningar, plus ett teknikrum högst upp på byggnaden. Senare har antalet våningar sänkts till tolv våningar, plus ett teknikrum högst upp.

Vi ser inte behovet av en större revidering.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS GUSTAFSSON ?? BEVARAS DELVIS. Det här huset från 1920-talet ligger på platsen där höghuset planeras.
FOTO: ANDERS GUSTAFSSON BEVARAS DELVIS. Det här huset från 1920-talet ligger på platsen där höghuset planeras.
 ?? FOTO: ANDERS GUSTAFSSON ?? FÖRÄNDRAS. Det tolv våningar höga huset planeras i korsningen Spånga stationsvä­g–Värsta allé.
FOTO: ANDERS GUSTAFSSON FÖRÄNDRAS. Det tolv våningar höga huset planeras i korsningen Spånga stationsvä­g–Värsta allé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden