Mitt i Spånga

Flera hundra larm från SL om trängsel på 179:an.

SL larmar om trängsel upp till 400 gånger i veckan

- VÄSTERORT Ingrid Johansson

Trots att många hörsammar SL:s vädjan om att inte resa kollektivt uppstår trängsel i trafiken.

Värst är det på busslinje 179 genom västerort och norrort – här larmar SL om trängsel upp till 400 gånger per vecka.

I vanliga fall reser 900000 personer med kollektivt­rafiken varje dag. Nu under corona-pandemin har resandet minskat till en bit över 500 000.

– Resandet ligger nu på cirka 60 procent av vad det brukar vara, säger Claes Keisu, pressansva­rig vid trafikförv­altningen i Region Stockholm.

Resandet har tagit fart efter sommaren, framför allt i busstrafik­en. Och det innebär mer trängsel. Den värst drabbade busslinjen är 179 mellan Vällingby och Sollentuna. Här rapportera­r SL trängsel mellan 350 och 400 gånger per vecka, måndagar till fredagar.

179:an har förstärkts

Därefter kommer 178 mellan Jakobsberg och Mörby station samt 4 mellan Radiohuset och Gullmarspl­an.

– Det är sällan trångt längs hela linjen, utan oftast mellan vissa hållplatse­r, som till exempel mellan Kista C och Rinkeby, säger Claes Keisu.

SL har satt in all trafik de kan enligt Claes Keisu. Förutom fordon och personal måste även hållplatse­r och terminaler kunna hantera trafiken.

– Linje 179 har normalt 5-minuterstr­afik i rusning, men förstärks så att den körs var fjärde minut som tätast. Mer än så går inte att göra.

Trängre i city

När det gäller pendeltåg och tunnelbana ökar trängseln ju närmare Stockholm city och T-centralen man kommer. Resandet i spårtrafik­en ligger på 55 procent jämfört med förra året.

SL:s definition på trängsel är när mer än 50 procent av sittplatse­rna är upptagna, eller ”när man inte kan hålla rekommende­rat avstånd”.

– Vår önskan är att alla tänker efter vad de kan göra för att inte bidra till trängsel. Kanske man inte behöver ta bussen klockan åtta på morgonen. Man kan också undvika första och sista vagnen på pendeln, tvärbanan eller t-banan, säger Claes Keisu.

179:an förstärks så att den körs var fjärde minut som tätast.

 ??  ??
 ?? FOTO: MATILDA KLAR ?? VÄRST. Buss 179 är bussen med mest trängsel i länet.
FOTO: MATILDA KLAR VÄRST. Buss 179 är bussen med mest trängsel i länet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden