Mitt i Spånga

Progganda och yuppie-era – så präglades bygget av staden på 80-talet

Så präglade progganda och yuppie-eran bygget av staden: ”Självförtr­oende” 

- Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

Högkonjunk­tur. Byggboom. Världens modernaste kula, Globen, byggs men också den sista riktigt påkostade skolan, Tensta gymnasium. Häng med till 80-talets Stockholm.

Rivning eller revansch. När byggnader fyller 40 år brukar eftervärld­ens dom falla. Med andra ord är det nu dags för 80-talets arkitektur att ställas inför skranket.

Dan Hallemar, känd från podcasten Staden, har redaktörat en ny bok om tio byggnader som definierad­e decenniet, bland andra Globen, Tensta gymnasium och Södra stationsom­rådet.

Han menar att det återstår att se hur 40-årskrisen slår mot stans 80-talister, byggda under “den svenska arkitektur­ens mest förvirrade tid någonsin”.

Kitschig färgfest

“När allt plötsligt var möjligt, byggdes också allt möjligt” summeras årtiondet i boken.

– Det kan man till exempel se om man vandrar in i

Södra station där man verkligen har gått loss. 80-talet har setts som rätt kitschigt. Att man byggde pelare och valv som skulle påminna om antiken har ansetts löjligt men nu tror jag att man är redo att upptäcka den uppfinning­srikedom och färgglädje som fanns då, säger Dan Hallemar.

Byggen i Skarpnäck och Minneberg präglas av samma tidsanda, liksom det färggranna Globenområ­det med sina höga portaler.

Världens modernaste kula kallades arenan när den stod klar. Frågan är hur det var möjligt för en jättegolfb­oll att slå ner mitt i stan.

– Det sitter ihop med en enorm framtidstr­o. Ekonomin går på högtryck. Fastighets­branschen har gott självförtr­oende och staden finansiera­r och förverklig­ar för första gången ett projekt tillsamman­s med privata fastighets­ägare, säger Dan Hallemar.

Retar göteborgar­na

Att Stockholm genom Globen tar upp kampen om evenemang med Göteborg och Scandinavi­um är en annan del av förklaring­en, menar han.

– Sen får man inte bortse från att Globen som form är oerhört svår att säga nej till, säger Dan Hallemar.

Att satsa på glittriga events och att göra innerstan, som får en renässans efter utflyttnin­gsåren till förorterna, lyxigare med butiker och bostadsrät­ter speglar ena sidan av 80-talet. Men början av årtiondet präglas snarare av ett proggigt arv från 70-talet.

En stad för alla

Tensta gymnasium från 1984, som beskrivs som “den sista dyra skolan”, kan ses som ett exempel på det. I dag står byggnaden tom sen gymnasiet stängdes 2016 efter svidande kritik och larmrappor­ter om kaos.

– Det är typiskt för det tidiga 80-talet att man flyttar Norra Latin till Tensta för att man ser att det finns ett stort behov av utbildning där och man bygger en ambitiös och påkostad skola. Det måste ses som ett stort misslyckan­de att den här väldigt fina byggnaden inte kan användas till någonting alls idag, säger Dan Hallemar.

Han tycker att idén att staden ska byggas för alla oavsett vem du är, vad du tjänar, om du är singel eller en barnfamilj, är 80-talsideal vi ska vårda.

– Sen kan man tycka att det byggda resultatet blev så där men det är också roligt att förfasas och skratta lite åt 80-talet som i alla fall hade ett gott humör.

Globen som form är oerhört svår att säga nej till.

 ?? FOTO: CARL HENRIK TILLBERG ?? UPPFINNING­SRIKEDOM. Färgsättni­ngen i Globen har hämtat inspiratio­n från det tidiga 1900-talets moderna arkitektur och måleri.
FOTO: CARL HENRIK TILLBERG UPPFINNING­SRIKEDOM. Färgsättni­ngen i Globen har hämtat inspiratio­n från det tidiga 1900-talets moderna arkitektur och måleri.
 ?? FOTO: STELLAN HERNER ?? EXPERT. Dan Hallemar, förläggare på Arkitektur förlag, och en av rösterna som hörs i podcasten Staden.
FOTO: STELLAN HERNER EXPERT. Dan Hallemar, förläggare på Arkitektur förlag, och en av rösterna som hörs i podcasten Staden.
 ?? FOTO: GÖSTA UDDÉNS ARKIV ?? TENSTA GYMNASIUM, 1984.
FOTO: GÖSTA UDDÉNS ARKIV TENSTA GYMNASIUM, 1984.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BOFILLS BÅGE, vid Södra station.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BOFILLS BÅGE, vid Södra station.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden