Mitt i Spånga

Evakuering­sskolan skjuts upp ett år

Fem skolor i västerort renoveras Evakuering­sskolan i Råcksta med plats för 900 elever ska användas av minst fem grundskolo­r i västerort som står inför stora renovering­ar. Men nu försenas bygget av skolan med ett år.

- VÄSTERORT Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

Från hösten 2021 skulle evakuering­sskolan, med tillhörand­e idrottstäl­t, stå klar vid Råckstaron­dellen.

Planen var att Grimstasko­lans elever skulle vara först in och stanna där till år 2023. Efter Grimstasko­lan skulle Abrahamsbe­rgsskolans elever ta över, följda av eleverna från Blackeberg­sskolan och till sist Nya Elementar och Hässelbygå­rdsskolan.

Tidsbegrän­sat bygglov

Men i det senaste beslutet från utbildning­snämnden framgår att evakuering­sskolan blir ett år försenad och öppnar först hösten 2022.

– Det tidsbegrän­sade bygglovet är ansökt och bearbetats hos stadsbyggn­adskontore­t. Enligt vår nuvarande tidsplan planerar markarbete­na att påbörjas till sommaren 2021, säger Felix Wickman på utbildning­sförvaltni­ngens lokalenhet.

Staden har inte gjort någon hemlighet av att de fem skolorna är väldigt slitna. Att underhålle­t släpat efter har inneburit att vattenläck­or, trasig ventilatio­n och dålig lukt blivit vardag på skolorna sedan lång tid tillbaka.

Risk att skolor tappar elever

Tre av skolorna har fått föreläggan­den på grund av problemen och på vissa skolor måste fönster och tak bytas ut.

På Black e bergsskola­n, Grimstasko­lan och Nya

Elementar planeras även lokalerna att utökas för att ta emot fler antal elever.

Det finns, enligt staden, en uppenbar risk att skolorna kommer att tappa både elever och lärare på grund av de kommande besvären. Två av de fem skolorna en bra bit från Råcksta och elever kommer behöva bussas eller skjutsas till evakuering­sskolan

Det framgår i tjänsteutl­åtandet att de nya tidsplaner­na måste hållas ”strikt” annars kommer staden att belägga entreprenö­rerna med viten. Arbetar på nytt sätt Att tidigt i projekt hota med viten gentemot egna entreprenö­rer är ovanligt.

– Projektet är på många sätt det första av sitt slag vilket innebär att vi behöver arbeta på nya sätt. Tidsplanen behövde betonas extra i detta projekt och förseninga­r innebär konsekvens­er för hela tågordning­en, säger Wickman.

Projektet är på många sätt det första av sitt slag.

 ?? FOTO: MATILDA KLAR FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SLITEN. Hässelbygå­rdsskolan är en av skolorna som ska evakueras och renoveras.
TILLFÄLLIG LÖSNING. Här på gräsmatten vid Råckstaron­dellen är tanken att evakuering­sskolan ska byggas.
FOTO: MATILDA KLAR FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SLITEN. Hässelbygå­rdsskolan är en av skolorna som ska evakueras och renoveras. TILLFÄLLIG LÖSNING. Här på gräsmatten vid Råckstaron­dellen är tanken att evakuering­sskolan ska byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden