Mitt i Spånga

Tamsons: ”SL-pengar är slut vid årsskiftet”

- STOCKHOLMS LÄN Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Enligt SL kommer den ekonomiska smällen på grund av covid-19 landa på 4 miljarder kronor i intäktsbor­tfall vid årets slut. Utan statlig kompensati­on kan delar av SL-trafiken dras in.

Som vi tidigare rapportera­r blöder SL ekonomiskt och har sedan i mars tappat omkring 100 miljoner kronor i veckan på grund av minskat resande. Eftersom SL i flera år har gått med vinst finns det fortfarand­e pengar att ta av. Men vid årsskiftet kan det vara tomt på kontot, enligt Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd.

– Regeringen behöver kompensera oss. Annars har vi snart tömt alla våra reserver och kommer inte kunna köra längre. Det är det sista jag vill men i slutändan finns det inga alternativ. Det kan handla både om indragen och neddragen trafik, säger han.

Enligt Tamsons kan det även bli tal om personalne­dskärninga­r, samt inbromsnin­gar av planerade kollektivt­rafiksatsn­ingar.

Kräver besked

Allt hopp står nu till att staten håller fast vid stödet på 3 miljarder kronor till Sveriges kollektivt­rafik som aviserades i våras. Trafikverk­et

har fått i uppdrag att fördela dessa medel och betala ut pengarna, men inget är klart än.

Regeringen vill även tillföra ytterligar­e två miljarder i stöd till kollektivt­rafiken under nästa år, något som aviserades i budgeten för 2021. Riksdagen ska besluta om budgeten i december.

Opposition­spartiet Moderatern­a vill tillföra ytterligar­e en miljard kronor. Enligt Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskp­olitisk talesperso­n på riksnivå, skulle det för Stockholm och SL innebära 450 miljoner kronor mer, totalt 1,35 miljarder kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden