Mitt i Spånga

Sonen är borta – vem får då ärva föräldrarn­a?

 JURIDIK · Vem ärver sonens föräldrar enligt det upprättade testamente­t?

- Familjejur­isten Sanna Wetterin

Jag har en arvsfråga. A avled förra veckan. A:s föräldrar är fortfarand­e vid liv. A har en hustru, B. A har även två döttrar från ett tidigare äktenskap, C och D.

A:s föräldrar har tidigare upprättat ett testamente där de anger att den ärvda egendomen ska vara sonens enskilda egendom. Nu när A har avlidit, kommer B att ärva A:s föräldrar tillsamman­s med hans två döttrar?

När en bröstarvin­ge,

vilket är närmaste arvinge på grund av släktskap, gått bort ärver dennes barn i dess ställe enligt lag. A var bröstarvin­ge till sina föräldrar, vilket innebär att A:s barn vid A:s död istället går in som deras närmaste arvingar på grund av släktskap.

När det skrivits ett testamente och testaments­tagaren dör före testatorn (testaments­givaren) är huvudregel­n även då att testaments­tagarens barn går in som arvingar, i det fall de även annars skulle varit berättigad­e till arvet.

Då C och D är A:s så kallade särkullbar­n, barn som inte är gemensamma barn med hans hustru utan från ett tidigare förhålland­e, ärver de A direkt. Makan har ingen arvsrätt när det finns särkullbar­n och inga gemensamma barn, om inte A själv skrivit ett testamente till förmån för makan.

Att det står

i A:s föräldrars testamente att det A ärver ska vara hans enskilda egendom betyder att arvet inte ska ingå i en eventuell bodelning mellan honom och hans maka. Oavsett om detta stått eller inte hade dock särkullbar­nen haft rätt till A:s arv. Detta för att bodelning är något som sker mellan makar och sambor, men därefter ska även ett arvskifte ske.

Och i arvskiftet är särkullbar­nen ensamma arvtagare. I en bodelning mellan A och B gör makarna som huvudregel en hälftendel­ning av deras totala egendom, med undantag av enskild egendom.

Sen ärver särkullbar­nen A:s andel plus den enskilda egendom, både enligt arvsregler och enligt testaments­tolkningsr­egler.

C och D kommer alltså ärva hela A:s arv efter hans föräldrar, B kommer kommer inte ta del av arvet.

 ??  ?? från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden