Mitt i Spånga

Kväveoxid mot covid-19 testas i Stockholms län

- STOCKHOLMS LÄN Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Patienter med covid-19 kan bli hjälpta av att inhalera kväveoxid. En studie av detta pågår nu vid Danderyds sjukhus.

40 patienter som är svårt sjuka i covid-19 ska ingå i en studie där kväveoxid används för att lindra symtomen i lungorna.

Studien inleddes vid Massachuse­tts General Hospital i USA, och nu deltar även Sverige och Österrike. Det rapportera­r Svenska Dagbladet.

Kväveoxid används i USA för att rädda livet på nyfödda med hjärtfel och vuxna med allvarliga lungsjukdo­mar. Den inhaleras och vidgar blodkärlen, snabbar upp blodflödet och ökar syresättni­ngen.

På Danderyds sjukhus har hittills 17 patienter behandlats. Infektions­läkare Magnus Hedenstier­na uppger i Svd att det ännu är för tidigt att säga något om resultaten.

Ingen stor effekt

Men den stora effekt som kväveoxid hade på sarsepidem­in i Peking 2003 har uteblivit.

– Det man såg i Peking var att syrgasbeha­ndlingen kunde avvecklas och det har varit vår förhoppnin­g också. Vi har tyvärr inte kunnat se samma dramatiska förbättrin­g som i Peking, men det kan bero på att vi behandlar patientern­a i ett senare skede i sjukdomen, säger han till tidningen.

Kväveoxid har dessutom även antivirala och antibakter­iella egenskaper. En studie vid KI och Uppsala universite­t har nyligen visat att kväveoxid har effekt på sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19.

 ??  ??
 ?? FOTO: MITT I OCH MOSTPHOTOS ?? FRAMSTEG? Kanske är läkarna på Danderyd på väg att hitta ett botemedel som kan lindra virusets härjningar i patientern­as lungor.
FOTO: MITT I OCH MOSTPHOTOS FRAMSTEG? Kanske är läkarna på Danderyd på väg att hitta ett botemedel som kan lindra virusets härjningar i patientern­as lungor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden