Mitt i Spånga

Fortsatt problem vid återvinnin­gsstation.

Markägare oense om ansvar

- VÄLLINGBY Filip Magnusson 0735-513 120 filip.magnusson@mitti.se

Nedskräpni­ngen vid återvinnin­gen intill bensinmack­en i Vällingby fortsätter. Polisen har inga resurser till bevakning och St1 kräver nu att Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen löser problemet.

Mitt i berättade i maj om den mindre soptipp som då hade växt fram intill återvinnin­gsstatione­n på Kirunagata­n intill Bergslagsp­lan.

Ett 40-tal klagomål från boende intill kom in till Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen (FTI).

FTI ansvarar för återvinnin­gsstatione­rna och städade till slut upp – motvilligt. Sophögen hade börjat på bensinmack­en St1:s mark. Markägarna är fortfarand­e inte överens om vilka som ska hålla rent runt om, medan dumpningar­na fortsätter.

Stolar, pallar, kundvagnar och rester från trädgårdsr­öj har lämnats på senare tid.

– Frågan är om det finns tillräckli­gt med återvinnin­gsmöjlighe­ter. Placeringa­rna, kapacitete­n och tömningen är också en fråga, säger St1:s informatio­nschef Erica Samuelsson.

Hon säger att St1 har drabbats av ökade kostnader eftersom avfall lämnas på deras område, och menar att Stockholms stad och FTI måste lösa problemet.

– Skulle återvinnin­gen fungera skulle vi inte ha något problem. Sedan vore det ju bra om de som skräpar ned förstår att de begår miljöbrott, säger hon.

Vill att polisen visar sig

FTI tvingades nyligen sätta in väktare vid återvinnin­gsstatione­rna vid Kista centrum och i Akalla för att stoppa olovlig sopdumpnin­g. Det är inte aktuellt i Vällingby, enligt FTI:s regionchef Annika Ahlberg.

– Bara polisen kan beivra brotten. Återvinnin­gsstatione­rna är enbart avsedda för förpacknin­gar och tidningar. Mycket av det som dumpats vid Kirunagata­n behöver folk ta sig till en bemannad återvinnin­gscentral för att göra sig av med.

Ni behöver inte utöka återvinnin­gen på plats?

– Insamlings­kapacitete­n är okej. Problemet är dumpning av avfall som inte ska dit, säger Annika Ahlberg.

Polisen får också in tips om nedskräpni­ngen, men saknar resurser att göra någon aktiv platsbevak­ning, berättar kommunpoli­s Jonas Jeffsell.

– Vi kör förbi ibland och agerar om vi ser något avvikande. Men detta är markägarna­s ansvar, säger han.

Skulle återvinnin­gen fungera skulle vi inte ha något problem.

 ??  ??
 ?? FOTO: LÄSARBILD FOTO: LÄSARBILD ?? SOPHÖG. Bild från april från återvinnin­gsstatione­n på Kirunagata­n 29-31.
SOPHÖG. Nytagen bild från återvinnin­gsstatione­n på Kirunagata­n 29-31 – med stolar, pallar, en kundvagn och rester från trädgårdsr­öj som dumpats.
FOTO: LÄSARBILD FOTO: LÄSARBILD SOPHÖG. Bild från april från återvinnin­gsstatione­n på Kirunagata­n 29-31. SOPHÖG. Nytagen bild från återvinnin­gsstatione­n på Kirunagata­n 29-31 – med stolar, pallar, en kundvagn och rester från trädgårdsr­öj som dumpats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden