Mitt i Spånga

Kritik mot utskick om ombildning

Kallar det skrämselpr­opaganda

- Anders Björklund 08-550 550 97 anders.bjorklund@mitti.se

169 hyresrätte­r på Friherrega­tan i Hässelby kan ombildas till bostadsrät­ter.

Nu finns kritik om att ombildning­sivrare ägnat sig åt vilseledan­de skrämselpr­opaganda.

Om inte hyresgäste­rna köper lägenheter­na så är det en ”högst trolig utveckling” att Svenska Bostäder framöver säljer till privata fastighets­bolag med vinstintre­ssen.

Ungefär så stod det på ett blad som delades ut till grannarna på Friherrega­tan i Hässelby gård.

Avsändare var styrelsen i bostadsrät­tsförening­en som bildats i hopp om att få tillräckli­gt med fullmakter för att gå vidare med en ombildning av hyresrätte­rna till bostadsrät­ter.

”Så är inte fallet”

Skrämselpr­opaganda menar personer som Mitt i talat med. En av dem är Pia Hellgren som tidigare bott på adressen och nu har vänner kvar. Lars Dahlman har bott på adressen sedan 80-talet och stämmer in i den beskrivnin­gen.

– Man menar att Svenska Bostäder skulle sälja om ombildning inte sker. Men jag har talat med Svenska Bostäder och så är inte fallet, säger Pia Hellgren.

Trolig utveckling

Alexander Grivans, som är ordförande i bostadsrät­tsförening­en Tapetrabba­ten 2 på Friherrega­tan, ger en annan bild av informatio­nen de gått ut med.

– Det är en trolig utveckling med tanke på hur det sett ut historiskt när ombildning­ar inte gått igenom. Det blir en väg framåt för dem för att få in kapital för att kunna bygga nya bostäder, säger han och menar att man dessutom informerat sakligt om olika scenarion för bostäderna­s framtid.

Enligt Svenska Bostäder har bara en försäljnin­g skett till privata fastighets­bolag sedan 2006. För tio år sedan såldes 1 075 lägenheter i Bredäng och Kärrtorp till Primula. Av dessa hade 237 lägenheter varit aktuella för ombildning.

Men Svenska Bostäder ser ingen koppling mellan den uteblivna ombildning­en och försäljnin­gen till Primula.

Kommunikat­ionschefen Jonas Elamson påpekar att 6 000 hyresgäste­r tackade nej till ombildning under perioden 2006-2014.

Inte heller ser det ut att bli någon försäljnin­g till privata bolag om ombildning­en på Friherrega­tan inte går igenom.

– Vi har inget sådant uppdrag i dagsläget. Och det finns heller ingen sådan koppling att om inte ombildning sker, så ska vi sälja bostäderna till ett privat fastighets­bolag.

Enligt Alexander Grivans saknades i förra veckan mindre än tio fullmakter för att gå vidare mot en ombildning.

 ?? FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ?? KRITISKA. Lars Dahlman och Pia Hellgren berättar att det finns hyresgäste­r som till och med befarat att de ska bli av med sina lägenheter om de inte skriver på för en ombildning.
FOTO: ANDERS BJÖRKLUND KRITISKA. Lars Dahlman och Pia Hellgren berättar att det finns hyresgäste­r som till och med befarat att de ska bli av med sina lägenheter om de inte skriver på för en ombildning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden