Mitt i Spånga

Linda represente­rar Sverige i OS i Tokyo.

Bordtennis­spelaren: ”Målet är att vinna så många matcher som möjligt”

- STOCKHOLM Anders Björklund anders.bjorklund@mitti.se

Ett stort antal stockholma­re gör sig redo för att tävla för den blågula fanan i OS i Tokyo. En av dem är Linda Bergström från Hässelby som ses som ett framtidsho­pp.

Det var genom vinsterna i kvalet i Doha i mars som hon kvalificer­ade sig sportsligt. Sverigeett­an Linda Bergström tvingades ändå vänta en månad på det definitiva beskedet från Sveriges olympiska kommitté, SOK.

Bergström är uttagen via det så kallade framtidskr­iteriet av SOK. Det betyder att de ser bordtennis­spelaren som en idrottare som kan nå toppresult­at i OS 2024 eller 2028.

– Det är kul att de ser det på det sättet. Det gör jag också. Jag har inte nått min topp än och kan egentligen utveckla mig på alla plan. Pingis handlar väldigt mycket om erfarenhet­er och taktik. Att spela så mycket som möjligt mot bästa motstånd är ovärderlig­t, säger Linda Bergström.

Mitt i träffar henne vid Vällingby sim- och sporthall.

Det är här hennes moderklubb Ängby SK, där ikoner som JO Waldner och Mikael Appelgren tidigare spelat, håller till.

– Jag har mer eller mindre bott här inne. Mellan träningarn­a satt vi inne på kontoret och åt tillsamman­s.

På kontoret finns överlastad­e hyllor med pokaler som klubbens spelare tagit hem. Ett foto från Linda Bergströms SM-vinst för två år sedan hänger på väggen.

– Någon av dessa är nog min. Sedan har min föräldrar också pokaler hemma.

Proffs i Europa

Efter fyra år i Österrikis­ka Linz AG Froschberg spelar hon nu för franska Lille. Livet

Att spela så mycket som möjligt mot bästa motstånd är ovärderlig­t.

som proffs innebär matcher i Frankrike, men träningar i Söderhamn där hon bor till vardags.

– Det är bordtennis­träning två gånger om dagen och utöver det pass med styrketrän­ing, matcher och resor.

Till Vällingby sporthall kommer hon ändå titt som tätt för att träna under besöken hos pojkvännen i Bromma och föräldrarn­a i Hässelby villastad. Det var också där allt började när hon var åtta år.

– Vi spelade mycket pingis på skolan i Backlura. En kompis syster var tränare i Ängby SK och det är så jag kom hit. Men det dröjde ända till jag var 13 år innan jag förstod att jag hade talang för sporten. Det var då jag bytte till min defensiva spelstil.

Slår underskruv

Den defensiva spelstilen betyder att hon riskminime­rar och väntar på lägen och motståndar­ens misstag innan hon går till attack.

Hon använder ett racket där backhand-sidan har långnaggar med vilket hon slår skärande bollar med underskruv.

I juni vann Linda Bergström SM i både singel och dubbel. I slutet av juni gick hon till en övertygand­e kvartsfina­l i EM i Amsterdam. Utöver OS-kvalificer­ingen finns annars en kvartsfina­l i Europeiska spelen i Minsk bland de främsta meriterna.

Vad har du för mål i OS? – Jag känner inget tryck från andra än mig själv. Målet är att vinna så många matcher som möjligt. Men om jag måste säga så ska jag i alla fall vara bland de 32 bästa.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? HEMMA. Linda Bergström i hallen där hon tillbringa­t otaliga timmar.
FOTO: CLAUDIO BRITOS HEMMA. Linda Bergström i hallen där hon tillbringa­t otaliga timmar.
 ??  ?? ERFARENHET. Linda började träna när hon var åtta år gammal. Men det var först när hon var 13 som hon insåg att hon hade talang för spelet.
ERFARENHET. Linda började träna när hon var åtta år gammal. Men det var först när hon var 13 som hon insåg att hon hade talang för spelet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden