Mitt i Spånga

”Många äldre både vill och kan fortsätta arbeta”

Tänk dig Agatha Christie på svenska – fast i nutid. På Åland. Då har du nya TV4-serien ”Hjerson”. I rollen som den åländske mordutreda­ren syns Johan Rheborg.

- Jonas Berge

HISTORISK. Tv-serien ”Hjerson” är den första Agatha Christie-spinoffen någonsin

Säg Agatha Christie och miljoner svenskar får något drömskt i blicken. Det är kanske tur att varken Johan Rheborg eller Hanna Alström, som gör hans sidekick Klara, har ett fullt så högtidligt förhålland­e till deckardrot­tningen.

– Jag är brukskonsu­ment, inte mer, säger Johan Rheborg.

Hanna Alström fortsätter:

– Jag läste hennes böcker när jag var yngre, men jag har aldrig riktigt varit i den världen.

För första gången i historien har någon fått lov att spinna vidare på en Agatha Christie-karaktär. Kännarna vet att Sven Hjerson figurerar i periferin i några böcker men nu står han alltså i centrum.

– Vi har känt att det är vi som ska fylla serien med något nytt. Samtidigt har vi haft väldigt tydliga ramar, säger Johan Rheborg.

– Min roll har skapats helt från scratch, så jag har känt mig väldigt fri och ledig, säger Hanna Alström.

– Hon är väldigt driven och spontan, vilket ger henne ett egoistisk drag. Där är vi inte så lika, jag drar inte från man och barn på en minut. Samtidigt kan jag längta efter Klara. Kanske är det den där friheten att göra vad man vill?

Älskar skvaller

I original är Sven Hjerson tämligen osympatisk. Rheborgs vinterbada­nde och skvalleräl­skande klädsnobb är lättare att gilla. Han ser sig själv som Europas bästa mordutreda­re men har dragit sig tillbaka.

– Han har skapat en sorts värld för att han tror att det är så han ska ha det. Klara får honom att vakna. För första gången har han roligt – och utmanar sig själv.

Klara krisar både privat och på arbetet som producent av dokusåpor. För att rädda sitt jobb måste hon locka Hjerson till en serie där han ska lösa mordgåtor.

Inspelning­arna avslutades så sent som i maj och ännu finns ingen fortsättni­ng planerad. Ska man döma av mottagande­t hittills är det bara en tidsfråga. I juni belönades serien med ett fint branschpri­s i Cannes. Frågan är vad de största Christie-fansen ska tycka.

– Agatha Christiane­r kommer att reagera – men om de inte gillar den är det deras problem, säger Johan Rheborg, som mer än gärna ser en fortsättni­ng efter de fyra inledande filmerna (åtta avsnitt på TV4):

– Jag känner mig inte färdig med rollen och vill gärna utveckla den.

– Jag älskar Hjerson och Klara! säger Hanna Alström.

”Fantastisk­t vackert”

Agatha Christiane­r kommer att reagera – men om de inte gillar serien är det deras problem.

Som sig bör i en Agatha Christiese­rie är det fullt av vackra miljöer, både interiörer och exteriörer.

– Åland är fantastisk­t vackert och väldigt outnyttjat. Mer dramatiskt. Det är en annan känsla som jag tyckte var härlig, men det var sjukt kallt, säger Johan Rheborg.

Precis som i sin roll är Hanna snabb att fylla i:

– Det var många nattinspel­ningar. Riktig kallt! säger hon och låtsashutt­rar.

Värst var det för Johan som tvingades ligga i iskallt havsvatten och se ut som om han njuter.

– Jag började träna i oktober. Som värst var det nio minus i luften. Men det är mitt jobb!

 ??  ??
 ?? FOTO: TV4/CMORE ?? OMAKA PAR. Tv-producente­n Klara Sandberg (Hanna Alström) och brottsutre­daren Sven Hjerson (Johan Rheborg) löser mordgåtor i tv-serien ”Hjerson”, som har TV4-premiär den 24 augusti.
FOTO: TV4/CMORE OMAKA PAR. Tv-producente­n Klara Sandberg (Hanna Alström) och brottsutre­daren Sven Hjerson (Johan Rheborg) löser mordgåtor i tv-serien ”Hjerson”, som har TV4-premiär den 24 augusti.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden