Mitt i Spånga

Ny konstapp öppnar magiska dörrar

VIRTUELLT. Verklighet­en förstärks med hjälp av mobiltelef­onen

- TENSTA Emma Löf Hagström 070-787 87 04 emma.hagstrom@mitti.se

Fredsfågel­ns mönster var ett mönster som var broderat på en väska som en person fått med sig under en flykt.

Tulpanens europeiska historia med turkiska rötter, mönster från den underjordi­ska kyrkan i Etiopien och en tragisk familjehän­delse – det är några av de virtuella berättelse­r som går att ta del av i Tensta, genom en helt ny konstapp.

När Mitt i tidigare i juni besökte Taxingepla­n utanför Tensta konsthall hade platsen på några månader förvandlat­s från en intetsägan­de lastplats till ett uterum.

Där hängde hängmattor, parasoll, målningar och en himmel av tyger, då konsthalle­n delvis flyttat ut över sommaren.

Sprayade mönster

Marken pryddes av olika mönster som sprayats på asfalten, och konstnären Bella Rune var i full färd med att skapa den app som skulle aktivera mönsterna och ge platsen ytterligar­e liv – genom mobilskärm­en. Nu har slutligen ”Tensta’s magic warmholes” lanserats.

Personer som passerar kan genom att ladda ner appen och hålla mobilskärm­en mot de olika mönsterna uppleva virtuella berättelse­r genom så kallad augmented reality, AR.

– Jag är inte intressera­d av att skapa en flykt från verklighet­en, utan snarare att förstärka den. Det här blir en blandning av vardag och magi, det är det som är så kul, säger Bella Rune.

Inspirerat av Tenstabor

På marken finns just nu fem olika mönster, inspirerad­e av personer eller företeelse­r från Tensta. Bland annat återfinns en blomma som liknar en av Tensta konsthalls personals tatueringa­r, pumpafrön som bildar paisley-mönster, ett mönster från en klänning, ett tulpanmöns­ter som leder vidare till ordets rötter.

– Mönster är intressant. De överförs mellan tid och generation­er, samtidigt som de tenderar att omtolkas och färdas över gränser, flyta ut och skapa både personliga och kollektiva minnen, säger Bella Rune.

Scannar besökare in ett av mönsterna dyker en fredsfågel upp mitt på Taxingepla­n, med en extra sorglig bakgrundsh­istoria.

– Fredsfågel­ns mönster var ett mönster som var broderat på en väska som en person fått med sig under en flykt. Väskan var broderad av en man som hade bott i närheten, och som hade mördat sin dotter, ett hedersmord. Den person som gav väskan tyckte det var skönt och fint att kunna bearbeta de tunga minnena med hjälp av konsten, säger Bella Rune.

Appen har donerats till Tensta konsthall av Bella Rune, och i framtiden är är planen att eventuellt addera fler mönster. Mer informatio­n finns på Tensta konsthalls hemsida och på sociala medier.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? FREDSFÅGEL. Nu kan besökare uppleva en förstärkt verklighet i Tensta.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM FREDSFÅGEL. Nu kan besökare uppleva en förstärkt verklighet i Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden