Mitt i Spånga

Sommarinbr­otten ökade i Spånga

Fler anmälninga­r under juni och juli – men minskande trend över tid

- SPÅNGA Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

Under sommaren reser många bort, och har man otur är inbrottstj­uven framme. Mitt i har pratat med polisen om hur man skyddar sig på bästa sätt och hur inbrottstr­enden sett ut i Spånga de senaste åren.

Med sommaren kommer semester, och med den även en del bostadsinb­rott när folk lämnar stan för landet. I år ökade antalet anmälda inbrott i Spånga under perioden juni och juli, från 30 stycken i fjol till 41.

Den generella trenden är dock att inbrotten minskar, berättar Jörgen Karlsson, som är brottsföre­byggandesa­mordnare i Stockholm nord och som kartlagt antalet anmälda inbrott från första januari till sista juli de senaste åren.

– I just Spånga-Tensta har inbrotten under perioden ökat med ungefär 21 procent från motsvarand­e tid föregående år, med 51 inbrott 2021, jämfört med 42 stycken 2020. 2017 var siffran dock 125, så över tid har de anmälda inbrotten minskat, och det är en trend som vi ser i hela regionen, säger han.

I hela polisregio­n Stockholm

Var nyfiken, ta det där registreri­ngsnumret, ring oss eller mejla.

har antalet anmälda bostadsinb­rott gått från 1 323 stycken 2020, jämfört med 1 059 stycken 2021.

Sommaren inte värst

Sommaren är dock inte den värsta tiden för inbrott.

– Det man kan se är att när den mörkare perioden infaller, gärna innan snön kommer, är det mer vanligt förekomman­de. Höstlovet är en typisk vecka för inbrott, säger Jörgen Karlsson.

Hur skyddar man sig på bästa sätt?

– Skalskydde­t är viktigt, det vill säga att man gör det så svårt för tjuven att komma in som möjligt, med ordentliga lås, gärna fönsterlås, och larm. Helst ska man tvinga tjuven att gå ut samma väg som den kom in, säger Jörgen Karlsson.

Han berättar att inbrottstj­uvarna oftast inte tar med sig stora och tunga saker som väcker uppmärksam­het, utan att stöldgodse­t brukar få plats i en vanlig plastpåse. Därför är det viktigt att förvara värdesaker som smycken och annat på säkra ställen i bostaden. Grannsamve­rkan är också av stor vikt.

– Det behöver inte vara en jätteetabl­erad sådan, utan mer att man i bostadsomr­åden lär känna varandra så att man vet när det kommer okända personer.

Jörgen Karlsson säger att det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite, att till exempel höra med personer man inte känner igen vem eller vad de söker.

– Var nyfiken, ta det där registreri­ngsnumret, ring oss eller mejla iakttagels­er, beroende på hur pass akut det är. Allt kan komma att vara av vikt.

Markerar bostäder

Det är vanligt att tjuvarna markerar vissa bostäder med alltifrån en liten tejpbit på dörren för att se om den öppnats, eller lägga en kratta på uppfarten för att se om den tas bort, berättar Jörgen Karlsson.

– Därför är det bra att hjälpa varandra hålla koll när folk är borta, tömma brevlådan och klippa gräsmattan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÖKADE.
Under juni och juli ökade inbrotten i Spånga jämfört med i fjol.
Mitti.se/Västerort
O O O O O O
FOTO: MOSTPHOTOS ÖKADE. Under juni och juli ökade inbrotten i Spånga jämfört med i fjol. Mitti.se/Västerort O O O O O O

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden