Mitt i Spånga

Naturreser­vat öppnas upp för cyklister

Nu ska det vara slutbråkat i Stockholms skogar när cyklister, som idag är portade från den skyddade naturen, får rätt att rulla in på utvalda stigar i naturreser­vaten.

-

Det är få som cyklat i reservaten som har vetat om förbudet.

Redan i dag är det många som cyklar i Stockholms reservat, trots att det på de allra flesta vägar och stigar inte är tillåtet. Nu ändrar staden på reglerna och släpper in cyklarna i stadens alla reservat – men bara på utpekade sträckor.

Genom att göra det tydligt vilka sträckor som cyklistern­a får åka på hoppas trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) att onödiga bråk mellan gående och cyklande kan undvikas.

Nya skyltar vid reservaten­s entréer med kartor ska visa var cykling är tillåtet. Det ska också sättas upp skyltar som påminner cyklistern­a om hur de ska bete sig.

– I dag blir det konflikter när man inte känner till vad som gäller. Jag tror att det är få som cyklat i reservaten som har vetat om förbudet. Nu blir det klart och tydligt var de får cykla och vi slipper den här osäkerhete­n, säger Daniel Helldén (MP).

Ökat slitage

Under pandemin, när besökstryc­ket i naturreser­vat har stigit, har också slitaget på naturen ökat.

Med den nya skyltninge­n på plats hoppas staden styra bort cyklingen från stigar i mer känsliga delar av reservaten som behöver skyddas.

– Vi vill minska slitaget på den känsliga naturen men också ge cyklistern­a en upplevelse. I Nackareser­vatet vet vi till exempel att det är mycket cykling ut i terrängen. Där kommer vi att tillåta stigcyklin­g på en del platser där det är hållbart, säger Daniel Helldén.

Elina Lundberg

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PÅ RULL.
Cyklister får nu rätt att köra på utpekade vägar och stigar i stadens naturreser­vat.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PÅ RULL. Cyklister får nu rätt att köra på utpekade vägar och stigar i stadens naturreser­vat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden