Mitt i Spånga

Stockholms kommuner toppar löneligan i landet

- Anders Björklund Tomas Stark

Sollentuna toppar listan över kommunerna i länet och Sverige där kommunanst­ällda tjänar mest.

Här ligger genomsnitt­slönen på 37 800 kronor i månaden enligt statistik från SCB.

Efter Sollentuna kommer Täby, Danderyd, Nacka och Upplands Väsby. I Stockholms stad ligger genomsnitt­et på 34 600 kronor. Lägst i länet ligger Södertälje med 32 900 kronor vilket ändå är högre än rikssnitte­t på 32 200 kronor. Det visar en lista som Nyhetsbyrå­n Siren tagit fram med statistik från SCB.

– Det är dyrare att leva och bo i storstäder­na, så det är inte så att levnadssta­ndarden för kommunanst­ällda blir högre i storstadsk­ommunerna för att lönerna är några tusenlappa­r högre, säger Eskil Wadensjö, professor i nationalek­onomi till nyhetsbyrå­n.

I sju svenska kommuner tjänar anställda i snitt över 35000 kronor och sex av dem ligger i Stockholm.

Omsorg i bolagsform

Utöver att Sollentuna ligger i en konkurrens­utsatt storstadsr­egion finns två för- klaringar till kommunens jämförelse­vis höga löner, förklarar kommundire­ktör Per Törnvall för Mitt i.

– Den ena är att vi vill vara en attraktiv arbetsgiva­re och har valt medvetet att ligga högt, exempelvis när det gäller lärarlöner, säger han.

– Den andra är att vi till skillnad från nästan alla andra kommuner i Sverige driver vår omsorgsver­ksamhet i bolagsform. Omsorgsper­sonalen har lägre löner än många andra kommunanst­ällda och då de inte kommer med i en sådan här undersökni­ng betyder det att snittlönen från kommunen blir högre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden